Tonåringen döms – sköt ihjäl polis i Göteborg: ”Jag bönade och bad”

Polismord, Göteborg.

Blommor vid platsen där polisen dödades.

Foto: TT
Mamman berättar att hon flera gånger sökte hjälp från socialtjänsten för den stökige tonårssonen.
Men inget hände och situationen eskalerade.
Nu döms 17-åringen till åtta års fängelse för att ha dödat en ung polis i Göteborg.

I somras sköts den unge polisen Andreas Danman, 33, till döds i området Biskopsgården i Göteborg. Han skulle snart bli pappa och hade drömt om att bli polis länge. Andreas Danman hade jobbat som polis i drygt ett år när han dödades den 30 juni i år.

Kort efter mordet greps en tonårspojke misstänkt för dödsskjutningen.

Under fredagen kom domen mot den misstänkte 17-åringen. I förhör har han inte velat säga särskilt mycket efter att polisen spräckt hål på hans alibi och hittat kläder och annat som binder honom till platsen.

17-åringen döms för mordet på polisen

Nu döms han mot sitt nekande till åtta års fängelse av Göteborgs tingsrätt för att ha dödat polismannen. Han ska också betala Andreas Danmans sambo 85 741 kronor i skadestånd. Pojken döms även för mordförsök på en person med koppling till gängkonflikten i Biskopsgården

I det här fallet är omständigheterna så försvårande att mordet i sig skulle ge livstids fängelse för en vuxen person och därtill kommer mordförsöket. Sluten ungdomsvård är då inte tillräckligt ingripande utan påföljden ska bestämmas till fängelse, säger rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl, enligt Aftonbladet.

Ovanligt långt straff

Det är ovanligt med ett så pass lång fängelsestraff för en ung person. Det normala är sluten ungdomsvård. 17-åringens försvarsadvokat Hans Palm ansåg att hans klient skulle frikännas, alternativt dömas till sluten ungdomsvård.

– Det är iögonfallande att en 17-åring döms till ett så långt straff. Den absoluta utgångspunkten ska vara att man ska döma till sluten ungdomsvård, säger Hans Palm till DN.

Tingsrätten anser inte att det är bevisat att 17-åringen förstod att Andreas Danman var polis och inget tyder heller på att tonåringen hade motiv att angripa just honom eller polisen i allmänhet.

Tonåringens mamma menar att polismordet kunde ha stoppats långt tidigare.

Mamman sökte förtvivlat hjälp för sonen

I flera år hade mamman sökt hjälp från socialtjänsten. Problemen runt sonen eskalerade, men hon fick aldrig gehör.

– Jag tog mig till socialtjänstkontoret och sa att min son inte går i skolan, han umgås med fel personer och går från hemmet mitt i natten, så jag behöver hjälp, säger mamman i en intervju med TV4.

Mamman berättar för tv4 om sonen.

Mamman berättar att hon bönade och bad om hjälp för sonen.

TV4

Mamman: Ville ha hjälp innan någon råkade illa ut

Nu utreder kommunen själva om det finns brister, men har valt att inte kommentera fallet med hänvisning till sekretessen.

– Jag säger inte det här för att jag hatar socialen eller för att de ska få ett dåligt rykte, men jag har sagt gång på gång till olika inom socialen som jag träffat att jag vill att de ska hjälpa min son innan han eller någon annan råkar illa ut. Jag har bett och bönat.

LÄS OCKSÅ: Förskolebarn förbereds för skjutning: ”Är extremt sårbara”

LÄS OCKSÅ: Han vägrade låna ut bil till grannar – då blev åldringen mördad

FOTO: ANDREAS BARDELL / Aftonbladet, POLISEN

FRÅN FÖRSTASIDAN