Tonåringen Justin klädde sig i balklänning – LinkedIn tog bort bild

Tonåringen Justin klädde sig i balklänning – LinkedIn tog bort bild

16-årigen klädde sig i klänning när han skulle komma ut för sina klasskamrater. Men LinkedIn tog bort bilden.

En modig tonåring bestämde sig för att komma ut för sina klasskamrater.
Genom att bära en klänning på sin skolans bal skulle visa att han var HBTQ.
Men när Justin Sedgwick mamma la upp en bild på LinkedIn – så tog plattformen ner den.
Något som upprört familjen rejält.

De 9 viktigaste händelserna för jämställdheten i Sverige
Slå på ljud

Justin Sedgwick, 16 år gammal, mottogs med stor glädje av sina klasskamrater när han kom ut på skolans avslutningsbal. Han bar en svart balklänning för att markera att han kommit ut, något många uppskattade.

Den svarta klänningen var inspirerad av Angelina Jolie, som han hade spanat in länge. Det hade tagit år att bygga upp mod att komma ut på balen, berättar han för brittiska medier.

Jade Scotney, 34, är Justin Sedgwicks stolta mamma. Hon berättar att alla var ”välkomnade och accepterande” ankom till balen. Justin Sedgwick lider av autism, vilket gjorde att händelsen var extra känslosam.

Stolt fotograferade hon sin son, för att sedan lägga upp den på olika sociala medier. En plattform ha la upp sin bild på var LinkedIn. På bildens syns Justin Sedgwick i den långa svarta klänningen.

Men då hände något oväntat: Bilden var inte kvar när hon vaknade

Mamma Jade Scotney, 34, laddade upp en bild på sin son, i sin klänning. Men plötsligt tog Linkedin ner bilden.

Foto: Jade Scotney

Men dagen efter var det något som inte stämde. I chock fann hon sitt konto blockerat, samt att bilden på sin son var borttagen.

– Det är verkligen en besvikelse. Det är helt galet. Du har alla dessa barn som har varit så välkomnande och accepterande – och inte sagt ett enda ont ord. Sen har du en massa vuxna på internet som blir kränkta. Och genom att rapportera bilden få den bortagen och avstängd, säger den 34-åriga mamman Jade Scotney.

Sociala medier-sidan har efter händelsen bett om ursäkt till Jade Scotney och hennes son. De påstår att både blockningen, samt borttagandet av bilden var pågrund av ett misstag. LinkedIn har dessutom tagit bort blockningen på kontot.

LinkedIn: Vi ber om ursäkt

Men mamman Jade Scotney menar att det inte var ett ”misstag” från LinkedIn. Hon säger att det var en liten, men högljud, minoritet på plattformen som hade anmält hennes bild. Till skillnad från barnen som hade välkomnat hennes son med öppna armar under skolbalen.

– LinkedIn har bett om ursäkt. Men de påstår att de inte sagt varför de tog ner bilden, säger en upprörd Jade Scotney.

16-åriga Justin Sedgwick kom ut för sin familj redan förra året. Men han blev också väldigt förvånad över att hemsidan tagit ner sin mammas bild på honom i klänningen.

LinkedIn har bett om ursäkt för att de raderade bilden. Men mamma Jade menar att det inte har förklarat varför.

Foto: SOPA Images

LinkedIn har bett om ursäkt för att de tagit bort bilden. Men företaget har inte gett någon anledning till varför den togs bort.

– Jag blev besviken när jag hörde att bilden togs bort. Enbart för att någon inte gillar det, betyder det inte att ingen ska se den. Människor måste acceptera, oavsett om de gillar det eller inte, säger 16-åringen.

Det var förra året som Justin började att experimentera med sin klädstil. Till en början var det enbart för att det var roligt, men snart började något att växa fram.

– Det var ungefär vid den här tiden, förra året, som jag började med ”crossdressing”. Mest för att jag tyckte det var kul. När skolbalen närmade sig, så började jag fundera. ”Jag ska nog bära en klänning”. Jag tänkte att det vore ett bra sätt att visa att jag inte är rädd för att vara mig själv, berättar Justin Sedgwick för brittiska medier.

– Jag var definitivt nervös inför balen. Veckorna innan tänkte jag hela tiden att någon kanske skulle lämna en elak kommentar. Jag trodde faktiskt att folk skulle vara mer negativa, eller obekväma inför det hela.

– Men det var inte alls vad som hände. Folk var väldigt positiva. Både mina klasskamrater – och mina lärare gav mig en massa komplimanger. De fick mig verkligen att känna mig välkommen. Jag var lite förvånad, men det var helt underbart att se att folk accepterade mig för den jag är.

LinkedIn har efter händelsen bett om ursäkt och erkänt att de ”gjorde ett misstag”. En talesperson för företaget sa till brittisk media att mångfald ständigt bör uppmuntras.

– Vi är helt överens om att mångfald och inkludering bör omfamnas och uppmuntras. Vi fortsätter att arbeta varje dag för att göra LinkedIn till en inkluderande och säker plattform för alla, sa en talesperson för företaget.

LinkedIn har dessutom bett om ursäkt direkt till 34-åriga Jade Scotney som fick sin bild borttagen. I ett meddelande skriver de till henne att de är mycket ledsna över händelsen.

”Detta var vårt misstag. Ditt inlägg borde inte ha tagits bort och ditt inlägg borde inte ha varit begränsat. Vi är mycket ledsna för dessa misstag och är glada att se att du firar Justins bal. Vi är så glada att han hade en fantastisk natt”, skriver plattformen till mamman och sonen.

LÄS OCKSÅ: Jessica vill bli gravid med sin egna sperma: ”Kommer hitta ett sätt”

LÄS OCKSÅ: Mamma Tanya, 40, dejtar sin sons bästa vän – som är 22 år gammal

Foto: SOPA, PRIVAT

FRÅN FÖRSTASIDAN