Tobias Anderssons (SD) klädmiss i SVT – nu förklarar han valet

Tobias Andersson bar slips med udda symbol.

Sverigedemokratens slips lyste plötsligt grönt i tv-rutan.
Under SVT-programmet om gängvåldet bar Tobias Anderssons en slips – med märklig symbol.
”Fick den av en vän som inte tänkt på mönstret”, skriver Tobias Andersson i ett sms till Aftonbladet.
503 Service Unavailable

Under söndagskvällen sände SVT ett två timmar långt specialprogram om gängvåldet. Till programmet var flertalet forskare och experter inbjudna – samt varje riksdagspartis talesperson för rättspolitiken.

Diskussionen i SVT:s Agenda blev stundtals hätskt. Många på sociala medier har även opponerat sig mot formatet – och enligt dem, politikernas enfaldiga svar.

Insatsen kritiseras: ”Amöbor”

En av dem som fann politikernas insats i Agenda för eländig var Aftonbladets Oisin Cantwell. I en nyhetskolumn menade den erfarne journalisten att politikerna är på god väg att bli ”amöbor” och andra ”encelliga organismer” efter insatsen programmet.

Tobias Anderssons udda slipsval

Tobias Andersson, 25, deltog i SVT:s flaggskeppsprogram Agenda. Hans udda slipsval skapade noterades däremot av skarpsynta tittare. Sverigedemokratens Eton-slips pyntades nämligen med …

Foto: Thomas Karlsson/DN/TT

Men på sociala medier har en annan detalj lyfts upp – nämligen Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Tobias Anderssons, 25, lite underliga slips.

Uppmärksamma tittare kunde nämligen notera att sverigedemokratens slips var prydd med en fyrklöver. En udda slips – då fyrklövern är Centerpartiets symbol.

Centerpartiet valde redan 1942 fyrklövern som sin symbol, ett par årtionden innan Sverigedemokraterna som parti ens var påtänkta. Sverigedemokraterna valde istället blåsippan som partisymbol 2006.

… gröna fyrklöver. En partisymbol för Centerpartiet sedan 1942.

”Tråkigt att låta en Eton-slips ligga och damma”

Tobias Andersson berättar för Aftonbladet att han fann slipsen av för god kvalitet för att låta den hänga i garderoben.

”Tycker den är snygg och vore tråkigt att låta en Eton-slips ligga och damma”, skriver sverigedemokraten i ett sms till Aftonbladet.

För Aftonbladet berättar Tobias Anderssons att han fått slipsen av en vän – och att politikern tyckte det var synd att den låg och dammade hemmavid.

Hånar Centerpartiet – får sminkfrågor av SR

På Twitter går Tobias Andersson vidare med frågan och attackerar centerpartiets rättspolitisk talesperson Johan Hedin, som också medverkade i söndagens program.

”En annan bra fråga är varför C:s Johan Hedin har en blåbrun slips, vad vill han sända för signaler?”, skriver Tobias Andersson.


En annan som också noterade Tobias Anderssons utseende i går var f.d Della Q -och radioprofilen Moa Wallin. På Twitter skriver SR-profilen att hon eftersöker den som sminkat politikern.

Tobias Andersson svarar SR-profilen med att han sminkat sig själv, om än med lite vägledande hjälp av SVT sminkös. Så nu vet Moa Wallin var hon ska hitta bra sminktips – i Sverigedemokraternas riksdagsgrupp.

LÄS OCKSÅ: Kritiken mot TV4-profilen Marcus Oscarsson efter missen i Nyhetsmorgon

LÄS OCKSÅ: Ebba Buschs svåra år – började redan innan skilsmässan: ”Omtumlande”

Foto: SVT AGENDA/SKÄRMDUMP, Thomas Karlsson/DN/TT

SENASTE NYTT!