Tio gånger fler smittofall än vad myndigheterna har räknat med

Tio gång fler nya smittofall i Sverige än vad FHM räknat med.

Pandemin släpper inte sitt grepp om Sverige.
Antalet dagliga fall är många fler än vad Folkhälsomyndigheten hade räknat mer. Hela tio gånger fler, rapporterar Dagens Nyheter.
– De här scenarierna har stämt väl tidigare under våren, denna gång stämde de inte lika väl, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till tidningen.

Videon kunde inte hittas

Allt fler smittas av covid-19, trots Folkhälsomyndighetens prognoser, rapporterar Dagens Nyheter. Under en längre tid har kurvan gällande smittofall stuckit uppåt. Sedan i förra veckan har nya fall ökat med 33 procent, jämför med veckan innan.

En trend som håller i sig. Men om den dystra utvecklingen komma hålla i sig vågar inte myndigheten svara på. Sara Byfors, är enhetschef på Folkhälsomyndigheten, ser nya farhågor på horisonten. Speciellt nu när svenskarna återvänder till arbetet efter sommarsemestern.

Folkhälsomyndigheten: ”Risk för ökning och nya smittkedjor”

– Men det är klart att det finns en risk för ökning och nya smittkedjor nu när vi byter sociala sammanhang och återgår till arbetet.

Sara Byfors, är enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Foto: Christine Olsson

Under pandemin har Folkhälsomyndigheten presenterat underlag till regeringen för hur utvecklingen av smittan i landet. Dessa ska inte ses som renodlade prognoser, men som underlag för planering.

I början av juli gjordes en sådan prognos till regeringen. Då låg smittspridningen på knappa 300 nya fall per dag, enligt myndigheten. Enligt analysen skulle denna siffra sjunka stadigt ner till 50 fall i början av augusti.

FALSKT! Sjuksköterskan misstänkt för att ha gett BLUFFVACCIN

Hela 13 gånger fler nya fall än vad myndigheten hade räknat med

Efter augusti har myndigheten tagit fram tre olika scenarier. En där fallen fortsätter att sjunka, en där spridningen stiger litegrann och den sista där myndigheten räknar md omkring 50 nya fall per dag.

Men sommaren har inte bromsat spridningen, trots myndighetens förhoppningar. I verkligheten har kurvan gått ner litegrann – med sedan ökat igen under sommaren.

Enligt Dagens Nyheter som gått igenom siffrorna, var genomsnittet i början på augusti 657 nya fall per dag. Hela 13 gånger fler än vad Folkhälsomyndigheten hade räknat med. Siffran ligger i takt med vad myndigheten hade trott att Sverige skulle ligga på först i slutet av september – enligt den mest dystra prognosen.

– Modellerna är begränsade i sitt sätt att ta in information. De är inte bra på att räkna in klusterutbrott till exempel, och när smittspridningen generellt är låg kan sådana utbrott få stort genomslag i utfallet. Sedan kanske även deltavarianten visat sig vara mer smittsam än vad modellerna räknat med, säger Sara Byfors.

Annika Linde. Sveriges tidigare statsepidemiolog.

Foto: JOAKIM BERGLUND / XP / TT

Tidigare statsepidemiolog är orolig inför utvecklingen

Dagens Nyheter har även talat med Sveriges tidigare statsepidemiolog Annika Linde. Hon ser oroväckande på utvecklingen. Till tidningen säger hon att smittan främst sker inomhus – och att till hösten blir luften torrare. Allt som är riksfaktorer för ytterligare spridning i samhället.

Annika Linde tror däremot att vården inte kommer få samma press, likt i våras innan vaccinationen var i gång. Men nivåerna kommer trots detta att öka, menar den tidigare statsepidemiolog

LÄS OCKSÅ: Sophie fick corona på semestern – hamnade i mardrömskarantän

LÄS OCKSÅ: Föräldrar misstänks ha hållit sin son instängd i över ett år

Foto: GUSTAFSSON JEPPE/Aftonbladet, Christine Olsson

SENASTE NYTT!