krimfall

Tingsrättens miss i Tove, 21-fallet – app avslöjar nya detaljer

Domstolens miss i Tove, 21-fallet – app avslöjar nya detaljer

OBS: Bild i mitten har inget med händelsen att göra, utan hämtad från arkiv.

FOTO: Polisen, Mats Schagerström/Polisens förundersökning/TT, PRIVAT
Nya detaljer i fallet Tove, 21, kan ändra utfallet i domen.
Det varnar experter för – efter att P4 Jönköping avslöjat att tingsrättens tidslinje inte går ihop.
– Det lämnar ett utrymme för att det kan vara så som 18-åringen hävdar, att hon inte är inblandad, säger juridikprofessor Christian Dahlman till P4 Jönköping

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hjälper polisen och tacklar beväpnad man
0:30

Efter reklamen: Hjälper polisen och tacklar beväpnad man

(0:30)

Slå på ljud

En viktig detalj i tingsrättens dom mot Maja Hellman, 18, och Johanna Leshem Jansson, 20, var stegräknaren i deras mobiltelefoner.

Stegen räknades i en hälsoapp – och var viktig bevisning när de unga kvinnorna dömdes till livstid, något Hänt Nyheter tidigare har rapporterat om.

Tingsrättens miss – tiderna stämmer inte

Apparna hade stor betydelse i rättegången, eftersom de motsade Maja Hellmans version att hon låg och sov medan mordet skedde. I varje fall enligt tingsrätten.

”Att Maja Hellmans telefon precis vid den här tidpunkten registrerar aktivitet i appen Hälsa (02:43:33) visar tydligt att Maja Hellman varit i rörelse vid denna tidpunkt och att hon då haft sin telefon på sig”, står det i domen, något även Expressen rapporterat om.

Men nu avslöjar P4 Jönköping att tingsrättens tidslinje inte går ihop. För radiokanalen har granskat grannens hälsoapp, han som skjutsade 20-åriga Johanna Leshem Jansson till McDonalds.

I grannens data ser P4 Jönköping att han rört sig mot sin bil cirka två minuter efter mordet skett, enligt tingsrätten. Det betyder att 20-åringen endast skulle haft någon minut på sig att mörda Tove – och flytta hennes cykel.

”Ovanligt, onödigt och lite konstigt”

Att tingsrätten så tydligt skriver ut vilken tid Tove tros ha mördats möts nu av stark kritik från experter. Eftersom detta kan styrka 18-åriga Maja Hellmans version av händelseförloppet.

– Om man tittar på brottmålsdomar så är det sällan det brukar stå ett så exakt klockslag på minuten, att det är styrkt att nånting har skett vid den tidpunkten. Så att domstolen säger det, det är ovanligt, onödigt och lite konstigt, säger juridikprofessor Christian Dahlman till P4 Jönköping och fortsätter med att detta kan hjälpa 18-åringens försvar.

– Det lämnar ett utrymme för att det kan vara så som 18-åringen hävdar, att hon inte är inblandad, säger han till P4 Jönköping

FOTO: Polisen, Mats Schagerström/Polisens förundersökning/TT, PRIVAT

FRÅN FÖRSTASIDAN