TikTok-poliser rör upp känslor – här ryter poddaren ifrån: ”Ha lite respekt”

Julia Frändfors och Filip Pela.

FOTO: SVT/TikTok
Filip Pela är känd som TikTok-polis.
På sin sociala medier visar han upp livet i uniform, vilket möts av blandad kritik.
I SVTs Mötet – kort sagt möter han poddaren Julia Frändfors som är oerhört skeptisk.
Martin Melin om påskupploppen
0:32

Efter reklamen: Martin Melin om påskupploppen

(0:32)

Slå på ljud

Polisen och Youtubern Filip Pelas, 27, har gjort succé på sociala medier där han, enligt honom, skildrar yrket som polis för att visa personerna bakom uniformen. På hans TikTok och Instagram varvas jobbiga dödsbesked med roliga sketcher om livet i uniform.

Det råder delade åsikter om TikTok-poliser. Vissa tycker att det är roligt och informerande, andra tycker att det är olämpligt – en av dem är poddaren Julia Frändfors, 34.

– Alla TikTok- och Instagrampoliser gör hela sin yrkeskår en otjänst, säger Julia Frändfors i SVT-programmet Mötet – kort sagt.

”Ha lite respekt...”

Julia Frändfors är minst sagt skeptisk till fenomenet med TikTok-poliser. I Mötet – kort sagt syns polisen och poddaren jämte varandra, uppkopplade digitalt för att diskutera sina meningsskiljaktigheter.

Hon anser att polisuniformen inte hör hemma på enskilda polisers sociala medier. I flera klipp på Pelas TikTok och Instagram spelar han in sig själv när han i efterhand berättar om dödsbud han tvingats leverera till anhöriga.

– Ha lite respekt för de här människorna. Det är så integritetskränkande, säger en mycket upprörd Frändfors.

Hon tycker att jobbiga saker tar man med sina kollegor och inte framför en publik ”som att man har en jävla stand up-show”.

Polisuniformen blir urtvättad

Pelas har en betydligt mer lugn och sansad framtoning i diskussionen. Han menar att han främst vill skildra polisyrket och belysa den utbredda psykiska ohälsa de möter i sitt arbete på fältet.

På Frändfors kommentar om att han borde prata med sina kollegor och inte nätet svarar han att han inte vänder sig till sociala medier för sin egen vinning eller för att lätta på sitt eget hjärta, utan för att visa verkligheten för sina följare.

Frändfors är märkbart frustrerad och upprörd. Hon viftar och grimaserar när hon påpekar att hans inlägg förstör människor förtroende för polisen. Hon beskriver det som att uniformen blir ”urtvättad” och tappar sin mening.

Pelas lägger inte bara upp informativa klipp där han berättar om sin vardag som polis, utan lägger också upp komiska sketcher där han agerar ut situationer han stöter på. Han vittnar om att det underlättat i oroliga situationer när folk känner igen honom från sociala medier – de blir tryggare och gladare, menar han.

– Det blir som en vän som kommer hem och pratar med dem istället för en hård polis som de kanske är rädda för, säger Pelas i SVT.

Filip Pelas

Filip Pelas är aktiv på sociala medier som TikTok, Instagram och Youtube och skildrar arbetet som polis.

FOTO: Instagram

Filip Pelas tycker att oavsett arbete ska man få posta saker på sina privata konton, men Julia Frändfors menar att som offentlig person har man inte privata konton.

Hon anser att poliser som spelar in content på sociala medier är en rutschkana ner i helvetet.

Många tror att unga diggar polisprofilen

Instagramkontot Dyngbaggegalan uppmärksammade mötet mellan polisen och poddaren och reaktionerna under klippet är många.

En användare skriver: ”Otroligt pinsamt för myndigheten att verksamma poliser har influencerkarriärer vid sidan av.”

Men många är också positiva till Pelas inställning till sociala medier.

”Det visar att polisen också är människor och jag tror att detta inger en samhörighet o kanske trygghet hor yngre människor...” skriver en användare.

En annan tycker att Pelas gör nyfikna ungdomar en tjänst.

”Filip Pelas inspirerar unga personer genom att svara på deras frågor om polisyrket på TikTok. Klippen om dödsbuden är två klipp av hundratals där han svarar på intressanta frågor.”

Åsikterna om TikTok-poliser är minst sagt spridda om man ser till reaktionerna på sociala medier.

FOTO: SVT/TikTok/Instagram

FRÅN FÖRSTASIDAN