svenska hjältar

Theo, 16, kämpade i 25 minuter för att rädda sin väns liv: ”Otroligt”

Årets livräddare Theo Larsson och Alvin Andersson med sin rullator på scen bredvid Kristin Kaspersen. Till höger sitter de i Nyhetsmorgons soffa.

FOTO: TV4
Årets livräddare, 16-årige Theo Larsson, får en tårfylld hyllning på årets Svenska hjältar-gala.
När hans jämnråriga kompis Alvin föll ner i vattnet från en hög klippa kämpade han i runt en halvtimme för att rädda livet på sin vän.
– Jag kände liksom att jag måste hitta honom. Han kan ju inte dö, säger Theo.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

4-åringen håller på att drunkna – fadersinstinkten räddade Xavier
0:37

Efter reklamen: 4-åringen håller på att drunkna – fadersinstinkten räddade Xavier

(0:37)

Slå på ljud

Det som började som en helt vanlig kväll för Theo Larsson, 16, Alvin Andersson, 15, och deras vänner dagen innan midsommar höll på att sluta i katastrof.

De fyra kompisarna hade åkt till ett grustag i Skyttorp utanför Uppsala på kvällen. De hade tagit sig upp på en 30 meter hög klippa med vatten nedanför. Då svimmade plötsligt Alvin och föll ned i det kalla vattnet.

Theo om beslutet: ”Han kan ju inte dö”

Theo Larsson agerade omedelbart och sa till kompisarna att ringa 112 samtidigt som han sprang ner från klippan för att ta sig i vattnet.

– Jag kände liksom att jag måste hitta honom. Han kan ju inte dö, säger Theo om sina tankar i stunden i TV4:s Nyhetsmorgon.

Men vattnet var så grumligt och det var så mörkt ute att han inte ens såg sina egna händer. I runt 25 minuter kämpade Theo för att hitta sin vän utan resultat. Då kom brandmannen Tomas Nyström springandes. Det var ett hinder på vägen som gjorde att brandbilen inte kunde ta sig fram till grustaget utan Tomas fick springa sista biten.

Alvin överlevde mirakulöst – efter en halvtimme på botten

Tomas hade ett cyklop på sig vilket gjorde att han kunde se bättre under vattnet. Han lyckades hitta Alvin på botten men han hade torrdräkt på sig som flyter i vatten och kunde därför inte dyka ner till botten. Han sa därför åt Theo var han skulle dyka ner.

– Jag är helt slut i kroppen men jag tänkte, ”Jag kan inte ge upp nu”. Jag tog ett djupt andetag och sedan dök jag ner. Jag fick tag i en tröja och då samlade jag kraft och tog i allt jag hade för att komma upp mot ytan igen, berättar Theo i den film som visas under Svenska Hjältar-galan.

Alvin fördes akut till sjukhus men hade då legat på botten i runt en halvtimme, vilket är väldigt lång tid enligt sjukvården. Alvin låg tre dagar i respirator men överlevde mirakulöst utan hjärnskador. Det var det kalla vattnet på botten som gjorde att han klarade sig utan hjärnskador.

Theo och Alvin känslosamma kram under Svenska hjältar-galan.

Theo och Alvin känslosamma kram under Svenska Hjältar-galan.

FOTO: TV4

Tårarna på Svenska Hjältar-galan: ”Otroligt”

Efter olyckan har Alvin fått kämpa för att komma tillbaka och bland annat fått lära sig att gå igen. Men han mår i dag bra vilket han berättade på fredagens Svenska Hjältar-gala vilket möttes av rungande applåder. När årets livräddare Theo Larsson äntrade scenen välkomnades han med lika rungande applåder och stående ovationer.

Både Theo och Alvin fick tårar i ögonen – precis som stora delar av publiken – när Alvin tackade sin vän under galan.

– Det du har gjort för mig alltså, det är otroligt. Man kan inte ens beskriva i ord. Du kommer alltid vara min hjälte och min vän, sa Alvin och fick torka tårarna innan han gick fram och kramade sin vän och livräddare.

FOTO: TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN