Tandläkarens VARNING: Därför använder du MUNSKÖLJ helt fel

Tandläkarens varning om munskölj.

Därför har du alltid tagit munskölj fel.

Foto: TIKTOK, TT
De allra flestas badrums-rutiner ser likadan ut.
Tandkräm, borstning och en skvätt munskölj.
Men nu avslöjar tandläkaren att du gjort fel hela livet.

Alla vet hur man borstar sina tänder. Eller? Nu avslöjar en tandläkare på plattformen TikTok att tusentals människor kan ha gjort sin morgon- eller kvällsrutin helt fel i åratal.

TikTok-användaren och tandläkaren Anna Peterson laddade upp en filmserie på den populära videoplatformen som nu blivit viral.

Anledningen är att hon avslöjar hur man rätt använder munskölj – och att tusentals männsikor världen runt kan ha gjort fel.

Tandläkaren Anna Peterson förklarar för sina tittare

Tandläkaren Anna Peterson varnar sina följare.

Foto: TIKTOK

Tandläkaren Anna Peterson filmar från ett av sina patientrum där hon går igenom hur hygienrutiner, som munskölj, egentligen ska gå till. Du ska alltid borsta tänderna, morgon och kväll, vilket är något som många känner till.

Men något som färre vet om är att munskölj endast bör användas innan du borstat dina tänder. Eller efter du har ätit en måltid. Du ska aldrig använda munskölj efter du har borstat dina tänder. Detta kan till och med försämra din munhygien.

I videon förklarar tandläkaren Anna Peterson anledningen till sitt råd.

– Din tandkräm som du använder för att borsta dina tänder innehåller omkring 1450 ppm flour. Men ditt munvatten har endast 220 ppm flour. Vilket är en mycket lägre halt och koncentration av flour. Det är inte nog för att skydda dina tänder från det du äter och dricker, säger tandläkaren Anna Person på TikTok. Hon fortsätter förklara i videon.

– Så när du borstar dina tänder, men sedan sköljer munnen med munvatten direkt efter sköljer du bort den högre koncentration av flour. Istället får du en sämre koncentration, berättar tandläkaren Anna Peterson.

Tandläkaren: Alla patienter behöver inte munskölj

Tandläkaren menar att alla hennes kollegor borde ge detta råd till sina patienter. Många använder munskölj menar hon, men utan att veta om att det egentligen kan ge sämre skydd om det inte används rätt.

– Och det betyder givetvis inte att jag är mot munvatten. Jag rekommenderar det personligen till mina patienter. Men alla patienter behöver inte munskölj, förklarar tandläkaren och TikTok-användaren.

OH BOY! Kvinna födde JÄTTEBEBIS – barnmorskorna i chock

– Men jag ser till att förklara för dem att inte använda det efter att borsta sina tänder, säger hon i videon.

Hennes tre filmer om ämnet har blivit stora på plattformen. Första videon har nästan 70 000 gilla-markeringar, samt tusentals kommentarer. Några av hennes tittare och följare har reagerat starkt. I kommentarerna har en användaren uttryckt sin förvåning.

”Men va? Alla tar väl munskölj efter att de borstat sina tänder? Vem vill lämna tandkräm på sina tänder?”

Tandläkaren Anna Peterson svarar personligen på den oroliga användaren. Hon förklarar att det är bättre att skölja med vanligt hederligt vatten, än munskölj efteråt.

Ta helst munskölj efter du har ätit en måltid, menar tandläkaren Anna Peterson.

”Det är bättre att skölja med vatten, än att skölja med munskölj. Borsta dina tänder, spotta ut det överblivna. Försök inte skölja munnen allt för mycket.”

En annan användare berättar att denna har gjort fel i flera år.

”Men vad trevligt. Jag har gjort fel hela mitt liv”.

En tredje användare om sin rutin är rätt.

”Jag tar tandtråd först, sen munvatten och sist borstningen. Fungerar detta?”.

Tandläkaren svarar användaren på Tiktok att detta går bra. Men att allra bäst är att använda munskölj efter en måltid.

”Ja, det går bra. Munskölj fungerar allra bäst efter du har ätit. Men du gör inget fel i din rutin nu.”, skriver tandläkaren Anna Peterson på TikTok.

LÄS OCKSÅ: Professorn OVANLIGA uppfinning: Magnetiskt munlås: ”Är detta satir?”

LÄS OCKSÅ: Tonfisken från Subway DNA-testades – två kvinnor stämde företaget

Foto: TIKTOK, Claudio Bresciani / TT

SENASTE NYTT!