(VIN)NARE Svenskarna köper mer alkohol än någonsin under pandemin

Exklusivt

Systembolaget slog försäljningsrekord under pandemiåret.
Men det festas inte mer, utan svensken säger sig dricka lika mycket som innan.
– De pengar som skulle ha gått till duktiga restauranger och små vinodlare utomlands går istället till Systembolaget och staten, säger Edward Blom.

Köerna ringlar allt längre till Systembolaget. Totalt 569 miljoner liter alkohol köptes hem i Sverige förra året. Vilket var en ökning på 11 procent. Bolagets vinst slog också rekord. 597 miljoner kronor före skatt. Nästan en fördubbling mot föregående år där vinsten låg på 304 miljoner, skriver SVT.

– Systembolagets ökade försäljning beror främst på att andra inköpskanaler kraftigt begränsats i och med covid-19. Pandemin har lett till ett minskat resande, begränsad resandeinförsel och färre restaurangbesök, säger Systembolagets ekonomidirektör Charlotte Hansson, i ett pressmeddelande.

Det klirrade helt enkelt till rejält i systembolagskassan. Hänt ringer upp Edward Blom för att höra hur han ser på Systembolagets rekordår.

Edward Blom vill hellre se att alkohol ska kunna köpas i vanliga butiker.

Foto: Jonas Ekstrmer/TT

– Det är lite tråkigt kan jag tycka. Jag tillhör ju de som är emot att alkoholen säljs via statliga bolag. Personalen är jätteduktiga och jag är alltid nöjd med deras service. Men jag skulle hellre vilja se försäljning i vanliga affärer, säger Edward Blom, som är gastronom, arkivarie, programledare och författare.

Edward Blom: "Det har inte blivit några fester"

Någon skillnad i mängden alkohol som druckits i Sverige under pandemin verkar tveksam. Enligt en undersökning som mäter alkoholkonsumtion säger 7 av 10 svenskar att de drack lika mycket under pandemiåret 2020 som året innan.

Trots pandemin och ökad försäljning på Systembolaget.

En anledning tros vara att allt färre besöker krogen med pandemin. 2 av 10 säger att de har minskat sin konsumtion. Medan 1 av 10 säger att de har ökat, enligt undersökningen gjord av Norstat på beställning av Systembolaget. Totalt tillfrågades 1300 personer om sina alkoholvanor.

Systembolaget slog rekord 2020.

Foto: Patrik C Österberg/TT

Siffror som den hemma-isolerade Edward Blom känner igen sig i.

– Det har inte blivit några fester. Under det här året har jag slutat dricka större mängder. Har helt enkelt inte druckit mig berusad som jag brukar göra, säger Edward Blom och skrattar.

– Men däremot har det blivit något oftare istället. För man har inte något annat roligt för sig. Sammanlagda mängden mindre, men samtidigt oftare fördelat på fler dagar och tillfällen, säger han.

LÄS MER: Stukade fingret – dödförklarades av läkare
Exklusivt

Folkhälsomyndigheten och Sveriges regeringen har lagt flertalet restriktioner på restauranger runt om i Sverige. Ingen mat- eller alkoholservering efter 20:30 på plats. I köpcentrum och gallerior gäller det att äta själv utan sällskap. Reglerna ligger fast till den 16 maj, 2021. Förhinder och restriktioner som gjort det svårare att konsumera alkohol, vilket kan ligga i fatet för Systembolaget.

Många surfade också in på Systembolagets hemsida och klickade hem vinflaskor. En ökning på 42 procent från föregående år var resultatet från pandemiåret.

Om svenskars alkoholbeteendet i pandemins tecken håller i sig kvar även efter att det är över ställer sig Edward Blom skeptisk till.

– Nej, det tror jag faktiskt inte alls. Så fort man börjar träffa vänner igen och ha partyn med middagar, tror jag alla kommer halka in på samma vanor igen. Vissa gillar ju bli ganska berusade när de träffar sina kompisar, säger Edward Blom.

LÄS OCKSÅ: 33-årige Jimmy Sjöberg stukade fingret – dödförklarades

LÄS OCKSÅ: Då kommer HÖGSOMMARVÄRMEN till Sverige

Foto: TT