Systembolaget chockhöjer priserna på alkohol – allt blir dyrare

Systembolaget exteriör.

FOTO: Patrik C Österberg/TT
Inflationen slår hårt mot svenska livsmedel, men även mot våra alkoholhaltiga drycker.
Nu höjer Systembolaget priserna på samtliga drycker och ölen påverkas mest.
Chris Martin från Coldplay chockar alla på puben
0:34

Efter reklamen: Chris Martin från Coldplay chockar alla på puben

(0:34)

Slå på ljud

Två gånger om året justerar Systembolaget priserna på sitt sortiment. Den senaste höjningen skedde i mars i år och att den nu sker igen i september är alltså väntat. Vad som kommer som en chock för många är dock storleken på höjningen som är betydligt högre än vad den varit tidigare år.

Aftonbladet har pratat med Charlotte Näsström Morén, pressekreterare på Systembolaget som ser höjningen som en självklarhet.

– Vi påverkas förstås som alla andra när kostnaderna ökar. När våra leverantörer höjer sina priser så följer vi med, säger hon till Aftonbladet.

Hon förklarar att det är olika faktorer som bidrar till prisökningen – allt från dyrare råvaror och elkostnader till mer kostsamma förpackningar och transportavgifter.

"Hela branschen kommer behöva göra kraftfulla prishöjningar"

Systembolaget kommer att höja priserna på samtliga varugrupper och höjningen ligger i snitt på 1,9 procent. Mest påverkas ölen vars pris kommer att öka med hela 2,2 procent i snitt.

Systembolaget, ölhyllan.

Ölen kommer att se den största prisökningen.

FOTO: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Aftonbladet har pratat med representanter från Spendrups och Calrsberg, två av Sveriges största ölleverantörer som menar att prishöjningen är nödvändig för att kompensera för krigs- och pandemieffekter.

– Hela branschen kommer därför att behöva göra kraftfulla prishöjningar under hösten för att i någon mån kompensera för höjda priser på råvaror, förpackningar, energi och transporter. För konsumenterna kan vi räkna med att en burk öl blir ungefär en krona dyrare i höst, säger Spendrups presschef Rose-Marie Hertzman till Aftonbladet.

Med det är inte bara ölen som blir dyrare. Snittpriset på vin kommer att stiga med 2,1 procent, spriten med 1,0 procent och cider blir 0,8 procent dyrare.

Här hittar du den billigaste ölen

Norden ligger i topp när det kommer till dyr öl, så vill du köpa billig bira så ska du söka dig utomlands, skriver Svenska Dagbladet som tagit en titt på jämförelsesajten Finder.coms lista över ölpriser i världen. Sverige landar på en tredjeplats. Här ligger genomsnittspriset på en halvliter öl på 71,50 kronor. I Norge är ölen dyrast i Europa och krogarna tar i genomsnitt 98,35 kronor för en öl.

Vill du dricka riktigt billig öl ska du söka dig till Moldavien. Där får du en halvliter öl för ynka 13,20 kronor. Tätt efter kommer Georgien och Ukraina med genomsnittspriser under 15 kronor.

FOTO: Patrik C Österberg/TT/Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Dyraste ölen i Europa

  1. Norge: 98,35 kr
  2. Island: 85,53 kr
  3. Sverige: 71,50 kr
  4. Danmark: 69,22 kr
  5. Storbritannien: 68,47 kr

Billigaste ölen i Europa

  1. Moldavien: 13,20 kr
  2. Georgien: 14,82 kr
  3. Ukraina: 14,94 kr
  4. Ungern: 15,94 kr
  5. Kosovo: 16,06 kr

FRÅN FÖRSTASIDAN