SVT-journalist gripen bland aktivisterna – tvingades klä av sig naken

SVT-journalist gripen mitt bland aktivisterna – tvingades klä av sig naken

OBS: foto ej från tillfälle.

Foto: TT
En journalist greps av polis när han filmade åt SVT.
Efter gripandet kläddes han av naken av polisen i Stockholm.
Nu menar polisen att han var en del av en aktivistgrupp.
– De skarvar med sanningen, säger Markus Jordö enligt Expressen.

Naken mamma jagar örn samtidigt som hon ammar dottern
0:25

Efter reklamen: Naken mamma jagar örn samtidigt som hon ammar dottern

(0:25)

Slå på ljud

Journalisten Markus Jordö arbetade på uppdrag av SVT när hans utrustning beslagtogs – och han själv blev gripen. Jordö, som arbetade på en dokumentär om dialogpolisen, filmade när aktivister genomförde en vägblockad i Stockholm.

Men plötsligt greps alla aktivister – och journalisten Markus Jordö.

Anledningen? Stockholmspolisen hävdar att han deltog i aktionen.

– Att de skarvar med sanningen på det här sättet för att det ska passa deras arrestering är det jobbigaste med detta, säger Markus Jordö, enligt Expressen.

”Visa att jag inte hade något i rumpan”

Journalisten fick sedan spendera åtta timmar, många av dem i en cell, eftersom han var misstänkt för sabotage. Hans kamera, värd 250 000 kronor, beslagtogs.

– Jag klä av mig brallorna och kalsongerna och visa att jag inte hade något i rumpan. Och sedan låg jag väl i cellen i sex timmar, skulle jag gissa, berättar journalisten.

Men Markus Jordö och polisen är inte överens om anledningen till gripandet. För polisen hävdar att journalisten var en del av aktivisterna som blockerade vägen.

– Det dokumenterades att alla 19 kollektivt deltog i den här aktionen, säger Ola Österling, presstalesperson för Stockholmspolisen.

Så du menar att journalisten deltog genom att sitta med de andra? frågar Expressen Stockholmspolisen,

– Ja, det stämmer, svarar Ola Österling.

Journalisten förnekar

Men Markus Jordö menar att så inte var fallet.

Markus Jordö förnekar dock bestämt att han skulle ha deltagit i blockaden.

– Det är möjligt att jag kan ha suttit med ett knä på marken och haft kameran på mitt stativ för att få en vettig bild. Men man kan på inget sätt hävda att jag deltog i aktionen. Medan de hade på sig gula varselvästar och satt ner på vägbanan och höll varandras händer så filmade jag dem som förgrund för den avstannade trafiken. Det var så klart ett vanligt fotarbete där jag måste röra mig för att få olika vinklar och bättre bilder, säger Markus Jordö. och fortsätter:

– Man kan inte delta i den brottsliga verksamheten och sedan påtala att man är journalist och inte ha pressväst, pressleg, ingenting, och i efterhand säga att man ska släppas, säger Ola Österling.

Foto: Christine Olsson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN