Sveriges största familj med 17 barn – så lever de i dag

Hans och Mait Björklund

Mait och Hans Björklund från Gävle skaffade 17 barn på 23 år.
De jagades av press, kritiserades av omgivningen och försvann från rampljuset.
Så lever Sveriges största familj i dag.

Videon kunde inte hittas

Året var 1975. Mait Björklund befann sig i folkparken i Gävle. Då dök han upp: Hans ”Gävlebocken” Björklund.

Mait behövde skjuts hem till Skutskär. Det kunde Hans lösa. Motorn gick igång, hjulen rullade och bilen brummade.

Bilfärden lämnade uppenbarligen ett väldigt stort avtryck på Mait, som dagen efter hörde av sig till Hans och frågade om han ville träffas igen. Det ville han. De gick på trav. Allt var så självklart och de blev blixtförälskade.

Året efter föddes parets första son Micke.

Familjen jagades av pressen

Sen dess har det rullat på av bara farten. Micke har fått höra att han ska få ett syskon 16 gånger i sitt liv. Med sina 17 barn har Mait och Hans Sveriges största familj.

Tidningar har ringt och skrivit om familjen under åren. Men det något ofrivilliga kändisskapet har också haft en baksida. Det blev lite för mycket intervjuer. ”Familjen Annorlunda” ringde frekvent och frågade om de ville vara med i programmet.

I en intervju med P4 Gävleborg 2014 sa Mait Björklund att ”de blev jagade av pressen”. Journalister förföljde henne på BB och när hon tog promenader med barnvagnen.

– De jagade oss upp på gångvägen och vi kände oss tvingade att vara med. Sånt där gör att jag inte vill vara med så ofta i media längre, sa hon.

Hans och Mait Björklund

Hans och Mait Björklund skaffade 17 barn på 23 år. Nu har samtliga flyttat ut ur huset i Gävle och rekordföräldrarna har blivit pensionärer.

Youtube

Dyker plötsligt upp igen

Nu har de gjort ett undantag. I senaste avsnittet av Uppdrag: Matbesöker programledaren Mauri Hermundsson familjen. Alla 17 barn är nu utflyttade ur huset i Gävle och Mait och Hans har gått i pension.

Hans ”Gävlebocken” Björklund återberättar hur det kunde vara att ha så många barn i huset och säger att han i lokala kretsar fick epitet ”Gävlebocken” för sin förmåga att producera barn.

– När man tänker tillbaka på det är det konstigt att man klarar av det, säger han.

ANNONS: Gör vardagen lite enklare och mycket godare med upp till 925 kr rabatt på fyra kassar från HelloFresh! Använd koden HANT925

”Med sista barnet höll jag på att dö”

Paret har alltid drömt om att ha en stor familj. Mait Björklund har genomgått 16 graviditeter, varav en resulterade i tvillingar, och hon har bara haft problem med en graviditet.

– Läkarna sa att jag var född till att föda en massa barn. Med sista barnet höll jag på att dö, för då fick jag en stor blödning, säger hon.

Tio till tolv liter mjölk om dagen gick åt. Det blev ofta makaroner och korv till middag. Semestrarna blev kortare resor och alla barn kunde inte följa med på en och samma gång.

HEKTISKT Nadine, 24, har fem barn – alla under fem år

Att alltid komma hem till ett hus fyllt av liv och kärlek har varit en avgörande faktor till att skaffa fler barn. Däremot är det inte alla i samhället som varit trevliga och paret har fått kritik för att de skaffat så många barn.

– Det som är jobbigt är att folk talar illa om en och tycker man är en dålig människa för att man skaffar många barn och får mycket barnbidrag. Men det kostar ju lika mycket att ha alla barn ändå, man har aldrig misskött ungarna så var ligger felet egentligen?

Mait Björklund

Mait Björklund har alltid älskat barn och har känt en stor glädje i att alltid få komma hem till ett hus fullt av liv och kärlek. Samtidigt så har folk utifrån kritiserat familjen för att de skaffat så många barn.

Youtube
Hans Björklund

Hans Björklund fick epitetet ”Gävlebocken” för sin förmåga att producera barn. Det är ett smeknamn som han tycker är lite roligt.

Youtube

Återförenas för första gången på tio år

I avsnittet återförenas alla familjemedlemmar, förutom en som blev kvar i Arvidsjaur, för första gången på tio år.

– Det känns jättebra. Vi är så många så det händer typ aldrig, säger dottern Mikaela.

Många av barnen har i dag fått egna barn och storfamiljen har blivit ännu större.

Mauri och Mikaela

Dottern Mikaela ser till så att hela familjen äntligen kan träffas tillsammans. ”Vi är så många så det händer typ aldrig”, säger hon i Uppdrag: Mat.

Youtube
Familjen Björklund

Alla förutom en familjemedlem kunde komma. Här är hela familjen uppradade.

Youtube

LÄS OCKSÅ: ”Rekordmamman” påstods ha fött 10 barn – nu avslöjar maken sanningen

LÄS OCKSÅ: Chocken: Halima Cisse från Mali väntade sju barn – läkarna missade två

Foto: Youtube

SENASTE NYTT!