Sveriges rikaste kvinnor – doldissyrrorna toppar listan

Vem är Sveriges rikaste kvinna?
Det finns nämligen en hel dröse med välbärgade kvinnor.
Här listar Hänt topp sju rikaste kvinnor i Sverige, 2021.

Här är Sveriges allra rikaste kvinnor, enligt den amerikanska affärstidningen Forbes sammanställning ”World's billioners list 2021” över de rikaste människorna i världen.

Flera svenska namn är med på listan, som totalt består av 2674 namn. Vi har tittat närmare på de sju svenska kvinnor som är med i toppen, men vi börjar från ”botten” med plats nummer sju.

7. Jenny Lindéns Urnes – 14 miljarder kronor

Först ut är Jenny Lindéns Urnes, 49. När hon var 14 år flyttade hon till
London och utbildade sig till konsthistoriker på Heythrop College – men skolades även in i familjeföretaget. Som 38-åring ärvde Jenny Lindéns Urnes 3 miljarder kronor i tillgångar av sin far, Ulf G Lindén, som gick bort när han var 71 år. Hon har kallats för ”landets kanske skyggaste miljardär”, enligt Expressen.

Jenny Lindéns Urnes är på plats 1 931 av rikaste personer i världen, med sina 1,6 miljarder dollar i tillgångar enligt Forbes, 2021.

Tvingades föda i bilen på väg till sjukhuset efter mormoderns misstag

6. Louise Lindh – 16,7 miljarder kronor

Louis Lindh, 42, är ännu en miljardärsdoldis. Tillsammans med systern Katarina Martinson, som också innehar en listplacering, ärvde ett miljardimperium. Hon sitter i flertalet olika styrelser. Hon gifte sig med maken Johan Lindh 2006.

Louise Lindh är på plats 1 664 av rikaste personer i världen, med sina 1,9 miljarder dollar i tillgångar enligt Forbes, 2021.

Louise Lindh är god för 16,7 miljarder kronor.

Louise Lindh är god för 16,7 miljarder kronor.

Foto: Mikael Sjöberg/TT

5. Katarina Martinson – 18,5 miljarder kronor

Katarina Martinsson, 40, syster till redan nämnda Louis Lindh, kvalar in på en femte plats av de rikaste kvinnorna i Sverige. Precis som systern ärvde hon också ett miljardimperium av pappa Fredrik Lundberg. Båda föddes i Norrköping. Katerina Martinsson sitter i styrelsen för LE Lundberg Kapitalförvaltning AB.

Katarina Martinsson är på plats 1 517 av de rikaste personer i världen, med sina 2,1 miljarder dollar i tillgångar enligt Forbes, 2021.

Katarina Martinson är god för 18,5 miljarder kronor.

Katarina Martinson är god för 18,5 miljarder kronor.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

4. Charlotte Söderström – 20,3 miljarder kronor

Charlotte Söderström, 44, är den fjärde rikaste kvinnan i Sverige. Hon är en del av familjen som ligger bakom klädjätten H&M och dess imperium. Hon är mellanbarnet till Stefan Persson, som var vid rodret för H&M mellan 1998 till 2020. Pappan är Sveriges rikaste person. Charlotte arbetar deltid för H&M och sitter i en mäng andra företagsstyrelser. Hon är också ledamot i Familjen Erling Perssons stiftelse, vilken har donerat stora belopp till forskning om diabetes.

Charlotte Söderström är på plats 1 326 av de rikaste personer i världen, med sina 2,3 miljarder dollar i tillgångar enligt Forbes, 2021.

Charlotte Söderström är ägare till flera av hopplandslagets hästar. Hon är god för 20,3 miljarder kronor.

Pontus Lundahl/TT

3. Lottie Tham – 29,1 miljarder kronor

Lottie ”Liselott” Tham, 72, tillhör också H&M-imperiet. Hon är syster till redan nämnda Stefan Persson och dotter till H&M-grundaren Erling Persson. Hon är delägare av klädjätten och sitter i styrelsen. Hon är gift med ekonomijournalisten Pieter Tham. De har tre barn tillsammans.

Lottie Tham är på plats 925 av de rikaste personer i världen, med sina 3,3 miljarder dollar i tillgångar enligt Forbes, 2021.

Lottie ”Liselott” Tham och maken Pieter på kungens födelsedagsfest. Hon är god för 29,1 miljarder.

Foto: Charles Hammarsten/TT

2. Antonia Ax:son Johnson – 65,3 miljarder kronor

Antonia Margaret Ax:son Johnson, 78 år, är Sveriges näst rikaste kvinna. Efternamnet Ax:son” uttalas ”Axelsson”. I många år var Antonia Ax:son Johnson styrelseordförande för Axel Johnson AB. Företaget äger många bolag som skönhetskedjan Kicks, restauranggrossisten Martin & Servera och varuhusen Åhléns.

Antonia Ax:son Johnson är på plats 339 av de rikaste personer i världen, med sina 7,4 miljarder dollar i tillgångar enligt Forbes, 2021.

Antonia Ax:son Johnson är god för 65,3 miljarder kronor.

Antonia Ax:son Johnson är god för 65,3 miljarder kronor.

Foto: Jorgen Hildebrandt

1. Kristen Rausing – 122 miljarder kronor

Sveriges rikaste kvinna är … Kristen Rausing, 69. Hon är god för 122 miljarder kronor. Hon äger en tredjedel av företaget Tetra Laval. Kristen Rausing är född 1952 från Lund i Skåne. På 1970-talet blomstrade familjens affärer tog fart och förmögenheten började växa. Tetra Laval äger och förvaltar tre företag, svenska DeLaval, italienska Sidel – och svensk-schweiziska Tetra Pak.

Kristen Rausing är på plats 151 av de rikaste personer i världen, med sina 13,9 miljarder dollar i tillgångar enligt Forbes, 2021

Kirsten Rausing är god för 122 miljarder kronor. Hon är Sveriges rikaste kvinna.

Kirsten Rausing är god för 122 miljarder kronor. Hon är Sveriges rikaste kvinna.

LÄS OCKSÅ: Mångmiljardären Elon Musk avslöjande om diagnosen – efter stormiga privatlivet

LÄS OCKSÅ: Världens dyraste skilsmässor – Elin Nordegren med på listan

Foto: Pontus Lundahl/TT, Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Senaste nytt