Stora ilska efter att älg i Stockholm sköts ”Söva älgen…”

09 jun, 2022 
https://image.hant.se/IMG_1496.jpeg.jpg?imageId=7520966&x=0&y=9.9009900990099&cropw=100&croph=69.306930693069&width=1318&height=1318
Gustav Motte
Älg på söder.
Skogens konung kom på besök i Stockholm och gjorde stora rubriker.
Men det hela slutade i tragedi när älgen avlivades efter den äventyrat på Södermalms gator.
Nu reagerar Sverige starkt på de starka scenerna som utspelade sig i huvudstaden.
– Den utgjorde en fara för människor och barn i området, säger Per Fahlström från Stockholmspolisen, till Aftonbladet.
Annons
Här skjuts älgen mitt i Stockholm
Här skjuts älgen mitt i Stockholm

Under natten till onsdagen, den 9 juni, blev polisen nedringd av oroliga storstadsbor. Från lägenhetsfönstret såg människor något ovanligt. En vild älg som spatserade runt. Älgen, som var en ungkalv hade tagit sig innanför tullarna i Stockholm och sprang runt på Södermalms gator.

Snart gjorde skogens konung, eller i detta fall kanske en mer av en prins, stora rubriker i både lokal- och rikstäckande press. I Aftonbladet uttalade sig Per Fahlström, presstalesperson för polisregion Stockholm.

En älg hade hittat till Stockholm. Rubrikerna blev stora.

– Vi har fått flera samtal om älgen, sa Per Fahlström till Aftonbladet.

Annons

– Den har varit i krokarna på Södermalm. I bästa fall springer den tillbaka dit där den hör hemma, vi hoppas att den hittar rätt, sa fortsatte presstalespersonen till tidningen.

Ett tragiskt slut för äventyret i Stockholm

Men trots polisens önskemål så slutade det i tragedi. Vid middagstid tog polisen i Stockholm det ödesmättade beslutet. Älgen skulle avivas, skrev Dagens Nyheter.

– Vi gjorde bedömningen tillsammans med viltvårdare att den skulle avlivas. Älgen hade ingen möjlighet att ta sig därifrån, och det var fara för människors liv att inte avliva den, säger Per Fahlström, denna gång till Dagens Nyheter, efter beslutet.

Sista vilan på Södermalm – Sveriges ilska

På klipp syns älgen ta sin sista vila på en gräsmatta under ett skuggande träd. Tills ett dovt skott hörs. Från ett fönster skjuts två skott av viltvårdaren. Ett tragiskt slut, men Stockholm kanske var för litet för två konungar.

Annons

Men svenska folket såg inte lika självklart på beslutet som polisen i Stockholm. I kommentarsfält, i grupper och under nyhetsartiklar reagerar folk starkt på de dramatiska bilderna. Men svenska folket höll inte alltid med varandra om exakt vad som är upprörande i historien.

Ett beslut fattades …
… och det blev ett tragiskt slut för älgen.

Varför inte söva älgen och skjutsa ut den skogen, får polisen skjuta denna så måste vi få det också. Förbud ska vara ett förbud eller har jag fel”, skriver en person i kommentarsfältet till tidningen Jakt & jägare.

Annons

En annan reagerade också på nyheten i kommentarsfältet till Expressen. Men denna var mer arg på ett annat fyrbent vilddjur.

”Klart älgarna traskar in till stan. Skogarna kryllar ju av varg ...”.

En tredje var mer lättsamt inställd till nyheten och kommenterar under lokaltindingen Mittis inlägg.

”Jag har lovat mig själv att sluta kommentera djur-nyheter med ordvitsar i stil med ”den verkar lite älgest” eller ”hare bra, trevlig älg”. Jag börjar på måndag!”

Foto: TT

Annons