sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna förnekar inblandning i koranbränningen

Chang Frick betalade polisavgiften för Rasmus Paludans koranbränning

FOTO: Fredrik Sandberg/TT, Terje Pedersen/NTB/TT
Rasmus Paludans koranbränning har fått stor uppmärksamhet världen över.
Den som betalade ansökningsavgiften för demonstrationstillståndet var Chang Frick, programledare i SD-kanalen Riks.
Nu förnekar Sverigedemokraterna att partiet är inblandat i aktionen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Partiledarnas miss: ”Jag gör som jag blir tillsagd”
0:25

Efter reklamen: Partiledarnas miss: ”Jag gör som jag blir tillsagd”

(0:25)

Slå på ljud

I lördags brände antimuslimske provokatören Rasmus Paludan, 41, koranen utanför turkiska ambassaden i Stockholm. Det har resulterat i stora demonstrationer i bland annat Turkiet, Irak, Afghanistan, Pakistan och Indonesien. Dessutom har det gjort att Turkiets relation med Sverige har försämrats och landet vägrar stödja den svenska Nato-ansökan.

Paludan säger att det inte var hans idé att komma till Sverige, men han nappade på förslaget när Chang Frick och Exakt24-reportern hörde av sig.

Paludan säger att det inte var hans idé att komma till Sverige, men han nappade på förslaget när Chang Frick och Exakt24-reportern hörde av sig.

FOTO: Henrik Isaksson/TT

Danske Paludan trodde själv inte att hans aktion skulle ge så mycket eko runtom i världen.

– Jag tänkte att när jag hade markerat mot Turkiet så hade ”det varit det”. Det blev inte som jag tänkt mig, säger dansken till Expressen.

Avgiften betalades av programledaren för Riks

Nu avslöjar tidningen Syre att det var Chang Frick, ägare av högerpopulistiska sajten Nyheter Idag och programledare i Sverigedemokraternas kommunikationskanal Riks, var den som betalade för polistillståndet på 320 kronor för protesten.

Paludan säger att det inte var hans egna idé att bränna koranen utanför ambassaden – han hade kontakt med Chang Frick och en reporter från högerextrema Exakt24 och förslaget ska ha kommit från någon av dem.

2014 startade Chang Frick nättidningen Nyheter Idag tillsammans med Jakob Bergman. Han har tidigare varit politiskt aktiv inom Sverigedemokraterna.

2014 startade Chang Frick nättidningen Nyheter Idag tillsammans med Jakob Bergman. Han har tidigare varit politiskt aktiv inom Sverigedemokraterna.

FOTO: Instagram

– Det var deras idé att bränna koranen utanför Turkiets ambassad. Jag tycker det var en bra reaktion på Erdogans försök att påverka yttrandefriheten i Sverige, säger han till Dagens Nyheter.

Den 17 januari skickade Paludan in en ansökan om att arrangera en allmän sammankomst till Polismyndigheten och den beviljades några dagar senare. Rasmus Paludan säger till tidningen att han bad Chang Frick betala avgiften, vilket han gjorde.

SD förnekar inblandning i aktionen

Frick bekräftar själv för DN att det var han som betalade, men skriver i ett meddelande att han inte skulle uppmuntra någon att bränna koranen. När han får frågan vems idén var svarar han att det är en ”bisarr fråga”. Däremot ville han uppmuntra högern att markera mot Turkiet. Även reportern från Exakt24 bekräftar för DN att han var involverad i koranbrännandet, men det var inte hans initiativ.

SVT har hört med Sverigedemokraternas vice partiledare samt gruppledare i riksdagen, Henrik Vinge, huruvida Paludans koranbränning har sanktionerats av partiet. Detta med tanke på att Chang Frick, som får lön av SD, har varit inblandad i aktionen.

Henrik Vinge är numera vice partiledare i Sverigedemokraterna.

Henrik Vinge är numera vice partiledare i Sverigedemokraterna.

FOTO:Jessica Gow/TT

– Nej, vi är över huvud taget inte inblandade i det, nej, säger han till kanalen och fortsätter:

– Men jag tycker också att Sverige är ett land med yttrandefrihet, vi är ett land med demonstrationsfrihet, och det har varit en dramatisk utveckling kopplat till den här Nato-ansökan på sistone.

Chang Frick säger till SVT att han inte tror att Sveriges ansökan till Nato har saboterats av Rasmus Paludans aktion.

– Om jag, genom att betala 320 kronor i en administrativ avgift till polisen, sabbat ansökan så stod den nog från början på jävligt skakig grund, säger han.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT, Terje Pedersen/NTB/TT, Henrik Isaksson/TT, Instagram, Jessica Gow/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN