Sverige ett av de minst coronadrabbade länderna i världen

Niklas Arnberg

Sverige är ett av de minst coronarabbade länderna i världen.
Det förvånar Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.
– Att många andra länder klarar sig så mycket sämre gör mig överraskad, säger han till Aftonbladet.

Det ser bra ut för Sverige. Jämfört med andra länder är Sverige ett av de minst coronadrabbade länderna i världen och för tillfället är 70,5 fullvaccinerade, vilket placerar Sverige på tolfte plats av totalt 37 länder.

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, säger att siffrorna är glädjande och tror att den tuffa starten på pandemin gör att det i dagsläget ser bättre ut.

– Vi hade en besvärlig situation i början av pandemin. Det finns en möjlighet att vi klarar oss så bra nu på grund av att vi var hårt drabbade då, att vi har någon typ av populationsimmunitet sedan dess, säger Niklas Arnberg till Aftonbladet.

Niklas Arnberg

Niklas Arnberg säger till Aftonbladet att Sveriges besvärliga situation i början av pandemin kan göra att det ser bättre ut i dag.

Alexandra Bengtsson/SvD/TT

”Gör mig överraskad”

Samtidigt är han förvånad att så många andra länder klarar sig sämre jämfört med Sverige.

– Att många andra länder klarar sig så mycket sämre gör mig överraskad. Jag är också glad för att vi i Sverige nu är så bra på att variantbestämma. Bara två länder i hela världen är bättre än vi, Danmark och Hongkong. Av andelen prover som testas positivt i Sverige, testar vi varianter på så mycket som 40 procent. Så om omikron börjar sprida sig kommer vi nog upptäcka det ganska snabbt, säger Niklas Arnberg.

Just nu ligger Sverige på plats 40 när det kommer till antal döda per miljon invånare mellan perioden 29 november till 5 december.

Smittoläget i Europa

Smittoläget i Europa.

John Hopkins University

LÄS OCKSÅ: Marijuana, sprit och miljoner – så lockas folk till att vaccineras

LÄS OCKSÅ: Pandemihjälten sparkades efter upptäckten – tjänar miljoner

Foto: John Hopkins University, Alexandra Bengtsson/SvD/TT

SENASTE NYTT!