Svenskparadisets drastiska beslut – landet byter namn efter alla år

Turkiet byter namn.

Turkiet byter nu plötsligt namn till Türkiye.
Landet med de populära semesterorterna hos svenskarna har tröttnat på att förknippas med kalkoner.
En vansinnig get går till attack!
0:34

Efter reklamen: En vansinnig get går till attack!

(0:34)

Slå på ljud

Landet Turkiet har länge varit ett populärt turistmål för svenskarna med badorter så som Marmaris, Alanya, Side och Bodrum.

Men nu kommer landet med ett oväntat beslut. Inom de närmaste veckorna kommer Turkiet byta namn från just Turkiet till Türkiye i FN, något som bland annat Ekot rapporterar om.

Presidentens uppmaning – efter förväxlingen

Man är nämligen trött på att förknippas med fågeln kalkon. Detta eftersom det engelska namnet Turkey, som Turkiet heter internationellt, betyder just kalkon.

Redan i december förra året uppmanade presidenten Recep Tayyip Erdogan allmänheten om att börja använda just Türkiye för att benämna landet. Istället för att skriva till exempel ”Made in Turkey” (tillverkad i Turkiet på svenska) så har företag istället uppmanats att ändra till ”Made in Türkiye”.

– Türkiye är den bästa representationen och det bästa uttrycket för det turkiska folkets kultur, civilisation och värderingar, säger presidenten enligt Middle east eye.

Olagligt att kontakta sina anställda efter jobbet – dyra straffet

Förklaringen till nya namnet – därför vill man byta

TRT, som är det statliga turkiska tv-bolaget, förklarar i en artikel varför det är så viktigt att byta namn på landet internationellt.

De skriver att om man skriver in det nuvarande namnet på till exempel Google så kommer ”en uppsjö av bilder, artiklar och definitioner som blandar ihop landet med kalkon – en stor fågel som är känd för att serveras till jul- och thanksgivingmiddagar”.

LÄS OCKSÅ: Helge Fossmo, 50, ute ur fängelset – GW:s ord om Knutbypastorn

LÄS OCKSÅ: WHO varnar: Halva Europa kommer smittas av covid-19 på två månader

FOTO: ImageBROKER/Michael Zegers/Agnetha Tillnert/Scandinav

FRÅN FÖRSTASIDAN