brott

Svensken bakom ”världens största bedrägeri” erkänner: ”Helt värdelösa”

Sebastian Greenwood sitter på en flygplan och gestikulerar och till höger håller han upp ett OneCoin-kort

FOTO: Yotube
Svensken bakom ett av världens största bedrägerier någonsin erkänner nu storbluffen.
Sebastian Greenwood uppvuxen på Östermalm i Stockholm lurade tillsammans med en kompanjon människor över hela världen att investera över 40 miljarder kronor i en falsk kryptovaluta.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Trailer: Johanna Möller - Sveriges mest hatade kvinna
0:30

Efter reklamen: Trailer: Johanna Möller - Sveriges mest hatade kvinna

(0:30)

Slå på ljud

Sebastian Greenwood, 45, och kompanjonen Ruja Ignatova, 42, lyckades få människor över hela världen att investera över 40 miljarder kronor i en ny kryptovaluta – som senare visade sig vara endast ett Excel-ark.

Sebastian Greenwood växte upp på Östermalm med en pappa från England, mamma som var från Dalarna och blev under mitten av 2010-talet rik på den så kallade OneCoin-bluffen.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Kallades ”Bitcoin-dödaren” – var värdelös

Genom kraftig marknadsföring mellan 2015 och 2017 lurades miljontals människor att de skulle bli rika om de investerade i valutan OneCoin. Valutan kallades ”Bitcoin-dödaren” men var i verkligheten inte värd någonting.

– Greenwood och hans medkonspiratörer, inklusive flyktingen Ruja Ignatova, lurade intet ont anande offer på miljarder dollar och hävdade att OneCoin skulle vara ”Bitcoin-dödaren”. Faktum är att OneCoins var helt värdelösa, säger åklagaren Damian Williams om Greenwoods erkännande i ett pressmeddelande.

I ett mejl skrev de två kompanjonerna till varandra att de ”skulle ta pengarna och dra och skylla på någon annan”. Ruja Ignatova är fortfarande på fri fot och efterlyst av FBI. Greenwood däremot sitter sedan några år tillbaka på det ökända häktet och fängelset Metropolitan Correctional Center i New York.

Ruja Ignatova framför ett fönster.

Ruja Ignatova är fortfarande på fri fot och efterlyst av FBI.

FOTO: Youtube

Greenwood erkänner: ”Sänder ett tydligt budskap”

Greenwood har nu erkänt sin inblandning i bedrägeriet samt även penningtvätt, skriver Svenska dagbladet och riskerar nu många år i fängelse.

– Greenwoods lögner hade ett mål, att få vanliga människor över hela världen att skiljas från sina surt förvärvade pengar – riktiga pengar – och att fylla sina egna fickor med hundratals miljoner dollar. Detta erkännande från medgrundaren sänder ett tydligt budskap om att vi jagar alla de som försöker utnyttja kryptovalutans ekosystem genom bedrägerier, oavsett hur stor eller sofistikerad du är, säger Damian Williams.

FOTO: Youtube

FRÅN FÖRSTASIDAN