Svenskarna överger pandemihundarna: ”Vi ser en kraftig ökning”

Allt fler svenskar vill göra sig av med sina pandemihundar.
Samtidigt har intresset för att skaffa hund inte varit så stort på 14 år.
Men tänk dig för.
– En hund lever i femton år, säger Hans Rosenberg på Svenska kennelklubben.

Under 2020 var det väldigt populärt att skaffa hund i Sverige. Anledningen tros vara coronapandemin och den ökade isoleringen samt hemmaarbete, som den medförde.

Enligt Jordbruksverkets siffror registrerades över 57 000 tusen nya hundar förra året. En ökning med drygt 11 procent jämfört med antalet nya hundar som registrerades under 2019.

Allt fler svenskar vill göra sig av med sina pandemihundar.

Adam Ihse / TT

Kraftig ökning av förfrågningar om omplaceringar

Nu verkar det dock som att folk tröttat och vill göra sig av med sin pandemihund. Något som organisationen hundar utan hem vittnar om.

– Vi ser en kraftig ökning av förfrågningar på svenska omplaceringar. Det började redan i slutet utav juni och sedan har det bara eskalerat. Det vi ser är att hundarna är yngre än vad det brukar vara – runt ett och ett halvt år, säger Tove Eriksson, kommunikationsansvarig Hundar utan hem till TV4 Nyheterna.

Tove Eriksson. FOTO: TV4

Fortsatt stort intresse att skaffa hund – slog nytt rekord under juli

Trots att det är många som lämnar in sin hund för omplacering, så fortsätter intresset för att skaffa hund att stiga. Under juli månad registrerades 8 263 nya hundar. Den högsta siffran på 14 år och det är en ökning med nästan 40 procent sedan april, då 5931 nya hundar registrerades.

Att många är sugna på att skaffa en ny liten familjemedlem har gjort att det är långa kötider hos många hunduppfödare. Svenska kennelklubben är nu oroliga att blivande hundägare ska ta förhastade beslut.

– Köp med kunskap, tio till femton år ska du ha den där hunden. När du köper din mobil så är du jäkligt noga, du ska kolla och du hör med vänner och den ska göra allt. Efter två år är den omodern. En hund lever i 15 år, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska kennelklubben, till TV4 Nyheterna.

Hans Rosenberg, Svenska kennelklubben. FOTO: TV4

LÄS OCKSÅ: Wally är radioaktiv – mamman kan inte hålla honom i mer än 10 minuter

LÄS OCKSÅ: Linnéa Claeson anklagas för att göra reklam för vodka: ”Inte betalt”

FOTO: Adam Ihse / TT/skärmdump/TV4

Senaste nytt