Svenska supermodellen är död – Cindy Crawfords sorg: ”Växte upp ihop”

Tatjana Patitz tillsammans med bland andra Cindy Crawford och Tatjana Patitz i filmen Blodröd sol.

FOTO: E-Press/TT
På 90-talet var Tatjana Patitz från Skanör en av de allra största namnen på catwalken.
De senaste åren har hon hållit sig undan rampljuset – och nu har hon dött, 56 år gammal.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Modellen bryter ryggen efter spektakulära hoppet
0:29

Efter reklamen: Modellen bryter ryggen efter spektakulära hoppet

(0:29)

Slå på ljud

När man pratar om modevärlden på 90-talet nämns oftast fem namn, kända som ”The Big 5”: Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista, Christy Thurlington och Claudia Schiffer. Men lite vid sidan om dessa storheter stod också en tyska uppvuxen i lilla Skanör i Skåne: Tatjana Patitz. Som Vogues legendariska chefredaktör Anna Wintour nu säger:

– Hon var mycket mindre synlig än sina kollegor, mer mystisk, mer vuxen, mer ouppnåelig. Och det hade sin egen dragningskraft.

Nu bekräftar Tatjana Patitz agent för Vogue att modellen har dött av bröstcancer, 56 år gammal.

Tatjana Patitz på ett välgörenhetsevenemang i oktober i fjol.

Christoph Soeder

Jobbade med George Michael

Tatjana föddes i Hamburg av en tysk pappa och en estnisk mamma. Pappan, som var journalist, reste mycket i jobbet och snart bosatte sig familjen i Sverige, i Skanör, där den blivande modellen växte upp.

Det var också i Sverige som modellkarriären tog fart när Tatjana som 17-åring kom trea i en modelltävling i Stockholm. Därefter tog hon sitt pick och pack till modets huvudstad Paris och fick stort genomslag tack vare sitt nära samarbete med tyske fotografen Peter Lindbergh. Hon räknas som en av de första riktiga supermodellerna och har flera gånger prytt det prestigefyllda omslaget till amerikanska Vouge. Hon ses också i den ikoniska musikvideon till George Michaels låt ”Freedom!”.

Tatjana Patitz i filmen Blodröd sol från 1993 där även Sean Connery och Wesley Snipes medverkar.

20th Century Fox/Kobal/REX

Cindy Crawford i sorg

Efter succéerna på catwalken under sena 80- och tidiga 90-talen valde modellen att ta ett steg tillbaka och uppfostra sin idag 19-årige son Jonah, och hänge sig åt välgörenhetsarbete, främst för att hjälpa djur. Trots att hon inte har setts till mycket i rampljuset de senaste åren är hennes gärningar i modehistorien långt ifrån bortglömda.

”Vi var bebisar tillsammans i modeindustrin och det känns som att vi växte upp tillsammans. Hon var mjuk, känslig, snäll, och vem kan glömma den där intensiva blicken? Hennes kärlek till djur och naturen var smittsam. Skickar mina kondoleanser till hennes familj – speciellt sonen som hon avgudade”, skriver modellkollegan Cindy Crawford på Instagram.

Tatjana Patitz tillsammans med modellerna Cindy Crawford, Nadja Auermann, Eva Herzigova, Karen Alexander och Helena Christensen.

E-Press/TT

FOTO: E-Press/TT/ Christoph Soeder/DPA

FRÅN FÖRSTASIDAN