Svenska stjärnan Hanna Öbergs dolda miljonregn: ”Är värd dem”

Hanna Öberg.

Under de senaste åren har den svenska skidskyttestjärnan Hanna Öberg haft stora framgångar i karriären.
Nu avslöjar hon också det dolda miljonregnet som kommit med alla vinster.
– Jag har förmånen att kunna tjäna pengar på min idrott, säger hon till Expressen.

Den 26-åriga skidskyttestjärnan Hanna Öberg är ett av Sveriges medaljhopp när OS i Peking startar den 4:e februari.

Hon åker till Kina tillsammans med bland annat lillasyster Elvira Öberg, 22, som också hon är en favorit att ta hem en pallplats under OS.

Detta blir karriärens andra OS för Hanna Öberg. Faktum är att det var under hennes första OS som hon fick sitt stora genombrott. Där tog hon dels hem ett OS-guld i distansloppet och stod även för en imponerande insats när hon var med och vann ett silver tillsammans med sina lagkompisar i damstafetten.

Plötsliga vändningen för Hanna Öberg – succékarriären

Innan OS i Pyeongchang hade Hanna Öberg aldrig tidigare tagit hem någon medalj i en individuell tävling i världskuppen.

Men efter succén i OS 2018 ändrades allt och det har blivit många segrar och medaljplatser sedan dess. Med andra ord en riktigt succékarriär för Hanna Öberg.

– Innan OS-guldet var jag okänd för de flesta, sedan var det några fler som visste vem jag var. Jag skulle säga att det stora steget kom när jag tog VM-guld på hemmaplan, säger hon till Expressen.

Miljonregnet efter alla vinster: ”Stolt”

Och med framgångarna har också de stora intäkterna börjat rulla in – även om det är något som Hanna Öberg inte brukar prata om.

Men idrottsstjärnans bolag, Hanna Öberg AB, har aldrig gått bättre. Vid 2021 års bokslut hade hon gjort ett plusresultat på 1,7 miljoner kronor efter finansiella poster. Bolagets omsättning sjönk dock med 1,5 miljoner kronor från 2020 till 2021. Men i och med det positiva resultatet så har nu Hanna Öbergs bolag ett eget kapital på hela 5,2 miljoner kronor, enligt Expressen.

Trots den dolda miljonsuccén har hon varit försiktig med att plocka ut delar av den stora vinsten. Hon har nu hela 5,3 miljoner i likvida medel, alltså sparat på banken. Sist men inte minst så har hennes eget bolag tillgångar på 7,6 miljoner, enligt tidningen.

– Jag tänker faktiskt inte så jättemycket på pengar. Jag har förmånen att kunna tjäna pengar på min idrott. När jag gör resultat på tävlingar drar jag in prispengar, och jag tycker att jag är värd dem. Jag är stolt över det, säger hon till Expressen.

Orden om framtiden – efter miljonvinsterna

Inom skidskytte så är de pengar man vinner lika mycket för både män och kvinnor. Något som Hanna Öberg tycker är viktigt att lyfta fram. Hon är tillsammans med Martin Ponsiluoma, 26, som också är en svensk skidskytt. Han kommer också att tävla i OS precis som sin kärlek.

Det var under hösten förra året som Hanna Öberg bekräftade att hon var tillsammans med Martin Ponsiluoma, som är hennes ex-pojkvän Jesper Nelins nära vän.

Men Hanna Öberg menar dock inte att hon har sin framtid säkrad bara för att hon haft miljonframgångar de senaste åren.

– Jag vet inte riktigt hur mycket jag ska ha för att klara mig, men just nu är jag inte ekonomiskt oberoende efter karriären, säger hon till Expressen.

LÄS OCKSÅ: Drama i landslaget – Hanna Öberg är ihop med exets kompis

LÄS OCKSÅ: Hanna Öberg om vikthetsen: Ibland kanske man har fel förebilder

FOTO: Per Danielsson/TT/Instagram

FRÅN FÖRSTASIDAN