Svenska mardrömmen: Duplantis ser slutet på karriären

Armand Duplantis berättar om hur länge han kommer tävla

Foto: Henrik Isaksson/TT

Proffskarriären har bara pågått i ett par år – ändå blickar friidrottsstjärnan Armand Duplantis, 22, redan mot pensionen.
I en intervju med Sportbladet berättar den folkkäre atleten att han beslutat sig för när han vill sluta.

Planstormare ångrar sitt val – blir totalt mosad av ordningsvakt
0:22

Efter reklamen: Planstormare ångrar sitt val – blir totalt mosad av ordningsvakt

(0:22)

Slå på ljud

Att påstå att 2022 var ett succéår för den svensk-amerikanske stavhopparen Armand Duplantis vore knappast att överdriva. Fjolårssommarens redan legendariska OS-guld i Tokyo följdes detta år upp av VM-guld både inom- och utomhus samt ett EM-guld utomhus. Att 22-åringen redan har vunnit allt som går att vinna har däremot inte påverkat hans motivation.

– Nej, det var aldrig min dröm att jag bara skulle ta de här gulden en gång. Titta bara på Sergej Bubka. Han har tagit sex VM-guld utomhus och jag vill vinna fler än Bubka. Jag vill också ha en lång karriär. Men den dag jag vunnit sju VM-guld och tre OS-guld, då kanske det kan bli svårt att motivera sig. Men dit är det en bit, säger han till Sportbladet.

Duplantis: "Tänker alltid på världsrekord"

Stavhopparen har under de tre senaste säsongerna sammanlagt slagit fem världsrekord, bland annat i det senaste VM:et i Eugene, USA, då han hoppade 6,21 meter. Nu är siktet inställt på att putsa sina egna resultat ytterligare.

– Jag tänker alltid på världsrekord, sa han i en intervju med SVT tidigare i somras.

Trots att Duplantis är i sitt livs form och håvar in både mästerskapsmedaljer och miljonintäkter tack vare nya rekordhopp inser han att han inte kommer kunna prestera på den här nivån för alltid. Till Sportbladet säger han hur länge han ser sig själv tävla.

– Jag brukar titta på Renaud Lavillenie som var min idol när jag växte upp. Han är 36 och håller fortfarande en väldigt hög nivå, trots att han haft otur med skador under karriären. Och kan han hoppa när han är 36, så borde jag också kunna göra det.

Snart premiär för hans dokumentär

Med andra ord ser ”Mondo” lyckligtvis ut att fortsätta ett bra tag till.

Den 30 september är det biopremiär i Sverige för ”Born to fly”, dokumentärfilmen om Armand Duplantis hittills korta men ack så succéartade karriär.

FOTO: Henrik Isaksson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN