Svenska Frida jobbade i Kongo – blev kär i en hemlös man utan ben

Frida Toto och Nicolas Toto

Ibland dyker kärleken upp när man minst anar det.
För svenska Frida var det på en öde strand i Kongo – när hon plötsligt sprang in i hemlöse Nicolas.
– Det kändes som himlen log när vi träffades, säger Frida Toto, i Malou efter tio.

Frida Toto, 36, hade tagit sig till stranden Pointe Noire, Kongo, för att samla tankarna. Det hektiska arbetet som sjuksköterska på ett sjukhusskepp vid Kongos Atlantkust krävde lugn återhämtning.

Hon sparkade av sig skorna och vandrade längs stranden medan hon bad en bön. Då fick hon syn på en man som tog sig fram längs marken utan några ben.

– Jag blev nyfiken på vad han gjorde där på en sån öde plats. Jag gick ikapp honom och kände att jag måste prata med honom, säger Frida Toto i Malou efter tio.

VACKERT 57-åringen lider av dödlig sjukdom – sjukhusets fina gest

Oväntade mötet som blev vändningen på allt

Mannen hette Nicolas Toto, 33. De kommunicerade på franska och han berättade för Frida att han bodde vid stranden, jobbade som fiskare och sov ute om nätterna.

De började dela med sig av sina liv: hon om livet i Sverige och han om livet i Kongo. Nicolas berättade att han varit med om en tågolycka där han förlorat båda benen, vilket gjort livet i ett av världens fattigaste länder mycket tuffare.

De olika livshistorierna förenade dem, gjorde dem mer nyfikna på varandra och en oväntad vänskap blossade upp.

– Jag fortsatte min promenad för att be, men kände att något hade hänt och upplevde det som att himlen log. Jag kände att mötet kommer att påverka mitt liv.

Frida Toto

Frida Toto träffade Nicolas Toto i Kongo på en strand. Efter mötet visste hon att det skulle påverka hennes liv.

TV4

Nicolas om svåra tågolyckan

Nicolas förlorade sina ben i en tågolycka, i staden Dolisie, Kongo. Han skulle sälja salt fisk, när han klev ombord på ett tåg i staden. Han ställde ner mellan två vagnar på det rullande tåget.

– Tågen i Afrika är inte som i Sverige. Man sitter inte inuti, utan man kan sitta uppå taket, berättar han i TV4.

Plötsligt skakade tåget till och Nicolas förlorade balansen. Han ramlade mellan tågvagnarna och skulle i olyckan förlora sina båda ben. Efter det skulle livet för Nicolas bli tufft. Han övergavs redan som liten och ett liv utan ben i världens fattigaste land är svårt.

Frida Toto och Nicolas Toto

Nicolas Toto förlorade benen i en tågolycka i Kongo. ”Tågen i Afrika är inte som i Sverige”, säger han i Malou efter tio.

TV4

Frida återvände till Kongo för kärleken

Paret skulle inte kunna komma från två mer olika miljöer. Men där, på en strand i Kongo träffades de som vilka som helst. En begynnande romans skulle snart växa fram mellan det omaka paret.

Några månader senare tvingades Frida flyga hem till Sverige igen. Varken hon eller Nicolas kunde släppa tanken på varandra. Snart var hon tillbaka i Kongo. Den här gången för att få egentid med Nicolas.

– I och med att jag inte kan släppa honom, så åker jag ner igen. Jag bad en bekant till Nicolas att han skulle höra av sig till honom och meddela att jag kom ner, säger Frida.

Snart skulle parets relation bli seriös.

– Tanken om att gifta sig och bilda familj fanns redan när jag åkte ner, säger Frida i Malou.

Malou von Sivers och Familjen Toto

Malou von Sivers, Frida Toto och Nicolas Toto med barnen.

TV4

Flyttade till Sverige och fick tre barn

I dag är Frida och Nicolas gifta, har tre barn tillsammans och bor i ett radhus i Uddevalla.

– När jag kom hit förstod jag att det var toppen. Men det har inte varit helt lätt att hitta jobb med mitt handikapp. Jag har gjort en massa praktik, men jag kämpar och tror att det blir en bra framtid, säger Nicolas.

Drömmen är att flytta tillbaka till Kongo och starta upp ett utbildningscenter, där människor med sämre förutsättningar kan få bo och lära sig ett yrke.

– Jag skapade mitt liv utan att få någon hjälp. Nu vill vi hjälpa andra att bli sömmare, byggare, mekaniker, eller nånting som de kan ha nytta av i framtiden, säger Nicolas.

”Vi hade samma hjärta och samma dröm”

Paret har delat med sig av sin historia i boken ”Vild väg”, om alla svårigheter i den långa kampen att få vara tillsammans och drömmarna framöver.

Drömmen om ett utbildningscenter var något som de båda delade.

– Det var en sak som förenade oss, att vi hade samma hjärta och samma dröm: att starta det här utbildningscentret för att hjälpa folk ur fattigdom, att hjälpa barn som har det tufft och lever på gatan och inte har den möjligheten, säger Frida.

LÄS OCKSÅ: Åttabarnsmamman avslöjar insikten om livet med sönerna

LÄS OCKSÅ: Axelina, 36, blev kär i Benny och Erik – så lever de ihop

Foto: TV4

SENASTE NYTT!