invasionen av ukraina

Svenska byn i Ukraina har frigjorts – efter hånet mot drottningen

Vladimir Putin och drottning Silvia.

FOTO: TT
Hoppet var nästan ute för svenskarna i ukrainska Gammalsvenskby.
Utan vatten, el och internet var det svårt för släktingarna i Sverige att hålla kontakten.
Nu har byn frigjorts av ukrainska styrkor – bara dagar efter att drottning Silvias namn dragits i smutsen.

Gammalsvenskby är en ort i den nu rysk-ockuperade Chersonregionen. Flera av dess invånare har kopplingar till Sverige och släktband som sträcker sig till Gotland. Föreningen Svenskbyborna har sedan innan kriget haft god kontakt med de svenska ättlingarna, men ju hårdare tillvaron blev i Ukraina desto svårare blev det, skriver Expressen.

– De har förstört alla elstolpar så det kommer inte vara lätt att få ordning på elen. Byborna har också brist på kol och briketter, vilket blir ett problem nu inför vintern, säger Sofia Hoas, ordförande för Svenskbyborna.

Nu kommer besked att den svenska byn har frigjorts av ukrainska styrkor och inte längre är under ryskockupation.

Drottning Silvias medaljong dragen i smutsen

Kontakten mellan svenskarna på Gotland och svenskarna i Ukraina sker via telefon eller krypterade chattar. Situationen har dock försvårats när kriget har lämnar sina spår.

Sofia Hoas som är en av de som haft kontakt med Gammelsvenskby skriver i ett inlägg på deras sajt att ryssarna satt skräck i byn. Soldaterna stjäl mat, tar över hus och bilar.

”Ockupanterna stal en bil och rullstol från en äldre rullstolsburen kvinna. Hon fick tas till sjukhus efter att de knuffat ut henne ur hennes bil och misshandlat hennes chaufför”, skriver hon på Svenskbybornas hemsida.

Medaljongen föreställande drottning Silvia.

En medaljong med drottning Silvia på hittades vid strandkanten.

FOTO: Facebook

Även Sverige nåddes av den förnedring som ryssarna utövat under ockupationen. Under söndagen hittades en av drottning Silvias porslinsmedaljonger på stranden vid floden Dnepr i närheten av byn. Någon hade tagit den ifrån ett hem och kastat den.

Man tror att medaljongen var en gåva från när kungaparet som var på besök i Gammelsvenskby 2008.

”De säger att de ska bomba sönder byn”

Omkring 800-900 personer personer finns kvar i Gammelsvenskby efter att nästan 60 procent av invånarna flytt. Den största delen av de som blivit kvar är gamla människor som inte klarar av att fly.

På byns ålderdomshem har alla stannat. Inklusive personal och vårdare som valt att offra sina liv för åldringarna.

– Det har ännu inte varit direkt beskjutning mot byn men ockupanterna som är där har hotat med det. De säger att de ska bomba sönder byn från andra sidan floden när de har lämnat, berättar Hoas för Expressen.

Under torsdagen nåddes Gammelsvenskby av beskedet att byn Novokari, bara en mil norr om den svenska byn befriats av ukrainska styrkor. Dagen efter, under fredagen, befriades även Gammelsvenskby.

FOTO: TT/Facebook

FRÅN FÖRSTASIDAN