Svajande skyskrapa skapar panik i Kina – människor fly

På tisdagen började en 300 meter hög skyskrapa svaja i kinesiska Shenzhen. Byggnaden evakuerades och spärrades av.

AFP, JEROME FAVRE/EPA, AP
När den 300 meter höga skyskrapan började svaja utbröt panik.
Men det var inte någon jordbävning som hade satt byggnaden i gungning, enligt räddningstjänsten i kinesiska Shenzhen.

Oro och panik spred sig under tisdagseftermiddagen i det hektiska affärsdistriktet i mångmiljonstaden Shenzhen. En 300 meter hög byggnad sågs svaja fram och tillbaka mot himlen och många befarade att det rörde sig om en jordbävning.

Byggnaden, döpt till SEG Plaza, är en av Kinas högsta och blev färdigställd år 2000. Den innehåller kontor och en stor elektronikmarknad.

Skyskrapan evakuerades snabbt efter att den börjat svaja och skaka, skriver France24.

LÄS MER: Kamala Harris stora pengakross – Joe Biden chanslös
Skyskrapan evakuerades snabbt efter att den börjat svaja och skaka.
Chinatopix/AP

”Ingen jordbävning”

Men det var inte om någon jordbävning som fick den höga byggnaden att gunga betänkligt, enligt räddningstjänsten i Shenzhen.

Runtom om i staden finns flera mätningsstationer som ska varna för jordbävning och ingen av dem hade gett utslag, visade det sig när datan hade analyserats och kontrollerats av myndigheterna.

– Det var inte någon jordbävning i Shenzhen i dag, uppger räddningstjänsten i ett pressmeddelande.

Tekniker som undersökt byggnaden säger att de inte hittat några säkerhetsproblem med konstruktionen, men händelsen har ändå gjort att en diskussion om landets byggnadsstandard blossat upp på sociala medier. I Kina har urbaniseringen fått byggbranschen att explodera med många snabba husbyggen till följd.

En av Kinas snabbast växande städer

Shenzhen i södra Kina har en befolkning på närmare 13 miljoner människor och binder samman Fastlandskina med Hongkong. Stadens läge gör den till en viktig knutpunkt för handeln i Kina och den har på senare år vuxit snabbt. Några av landets största teknikföretag har flyttat sina huvudkontor hit.

Kina har flera gånger drabbats av byggnadskollapser som fått dödlig utgång. Frågan är nu hur Shenzhens ledning kommer hantera att det finns en potentiellt farlig byggnad mitt i miljonstadens viktiga affärscentrum.

Shenzhen är en av Kinas snabbast växande städer.
JEROME FAVRE

I mars förra året kollapsade ett fem våningar högt karantänhotell i Quanzhou och 29 människor dödades. 2008 inträffade en jordbävning i Sichuan-provinsen där 69 000 människor omkom.

Bland annat kollapsade en skola och tusentals studenter dödades. Efteråt konstaterades att skolan varit illa konstruerad, vilket troligen förvärrade katastrofen.

LÄS OCKSÅ: Här är namnen varken du eller ditt barn får heta

LÄS OCKSÅ: Forskning avslöjar – män har svårare än kvinnor på arbetsmarknaden

FOTO: AFP, JEROME FAVRE/EPA, AP