brott

”Sugardaddyn” Markus, 65, om hur han lurade offren – lockade med lyx

Markus Halvorson.

FOTO: SVT
Markus Halvorson dömdes förra året till fem års fängelse för 13 våldtäkter.
SVT avslöjar nu hur han lurat till sig unga offer via så kallade ”sugar dating”-sidor och våldtagit dem i sitt hem i Värmland.
65-åringen lockade kvinnorna med pengar, helikopterturer och lyxiga bostäder.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Så mycket tjänade spionbröderna
0:31

Efter reklamen: Så mycket tjänade spionbröderna

(0:31)

Slå på ljud

Norrmannen Markus Halvorson, 65, dömd våldtäktsman och bedragare, lockade till sig unga tjejer via dejtingsajten Sugardaters. I SVT:s reportageserie Sugardaddyn och hans offer berättar han hur han utgav sig för att vara en rik och framgångsrik advokat och hur han lurade till sig svenska kvinnor.

Förra sommaren dömdes Halvorson till 5 års fängelse för 13 våldtäkter, köp av sexuell tjänst vid 11 tillfällen, två bedrägerier och grovt bedrägeri. I SVT:s reportage träder flera kvinnor fram och berättar om vad de utsatts för.

– Självklart skuldbelägger man sig. Det har varit en stark känsla av skam, säger ett av offren, Chrishanthi, till Expressen.

Lurade dem till sitt hem i Värmland

Pengar, helikopterturer, lägenheter och exklusiva semesterbostäder var några av de saker Markus Halvorson utlovade till sina offer. På hemsidan Sugardaters utgav han sig för att vara en sugardaddy i jakt på en sugarbaby att överösa med uppmärksamhet och gåvor.

Halvorson som ursprungligen kommer från Norge var bosatt i Åmotfors i västra Värmland när brotten begicks. Han riktade in sig på kvinnor i 20 till 35-årsåldern via nätet där han utgav sig för att vara någon helt annan.

Kvinnorna lockades till hans hem med lovord om tiotusentals kronor – vissa i utbyte mot sex och andra i tron om att vara sällskap till en ”något äldre man”. I verkligheten möttes de av något helt annat.

Markus Halvorson.

Markus Halvorson gick tidigare under namnet Frank Sandberg.

FOTO: SVT

Medveten om att han lurade kvinnorna

”Jag är ny på detta. För mig är ärlighet viktigt. Då kan jag hjälpa med 20 000 varje månad”.

Det var vad Markus Halvorson skrev till kvinnorna han riktat in sig på. För SVT berättar han att han hela tiden var medveten om att han bedrog kvinnorna, men att han skulle bli dömd för våldtäkt hade han inte räknat med.

– Det är stor skillnad på att lura någon och säga att den ska få pengar och att bli anklagad för att ha våldtagit någon, säger han i reportaget.

En av de som utsattes av Halvorson är Chrishanthi. Hon berättar att hon varit involverad med så kallade ”sugardaddys” tidigare, men aldrig tagit emot pengar eller gåvor för att ha sex med dem.

Markus Halvorson.

Markus Halvorson utlovade 20 000 kronor för att vara sällskap, men i sitt hem våldtog han kvinnorna som trodde att han hade andra intentioner.

FOTO: SVT

”Det var total skräck”

Chrishanthi kom i kontakt med Halvorson under hösten 2020.

– Han utgav sig för att vara precis den typen av män som jag valt ut. Fastighetsägare, advokat, hade skönhetskliniker runtom i Europa. Vår kontakt handlade om att lära känna varandra för att se om vi skulle kunna ha en sån typ av relation, att jag kunde vara någon som följde med på resor och middagar, berättar hon för Expressen.

Halvorson hade även uppgett att han var 48 år gammal, vilket blev en tydlig lögn när Chrishanthi träffade honom för första gången. Träffen skulle ske på en restaurang, men just innan ändrade han planerna och tog med henne hem till sitt hus i Värmland. Där våldtog han henne två gånger.

– Jag kände mig så fruktansvärt liten när det hände. Det var total skräck. Jag blev som förstenad. Chockad. Jag som normalt sett är en tuff tjej med skinn på näsan, säger hon till Expressen.

När Chrishanthi förstod att hon inte var ensam fick hon modet att anmäla brottet.

Chrishanthi.

Halvorson dömdes för 13 våldtäkter mot nio kvinnor. En av dem som utsatts är Chrishianti.

FOTO: SVT

”Hur kan man förstöra någons liv på en halvtimme?”

Markus Halvorson håller inte med åklagarens dom och anser sig inte skyldig till våldtäkterna. Att han skulle ha förstört kvinnornas liv och traumatiserat dem förstår han inte.

– Hur kan du förstöra någons liv på en halvtimme? Det vet jag ingenting om. Det är inte sant, säger han till SVT Nyheter.

– Det de säger har deras advokat lagt i munnen på dem. Det är stor skillnad på att lura någon och säga att den ska få pengar och att bli anklagad för att ha våldtagit någon.

Markus Halvorson gick tidigare under namnet Frank Sandberg och har i decennier lurat kvinnor. Han har en lång historia av fängelsedomar i bagaget. Det har bland annat handlat om bedrägerier och koppleri.

FOTO: SVT

FRÅN FÖRSTASIDAN