Stulna kunga-trofén tillbaka på museet – lämnades mitt i natten

Stulna kunga-trofén tillbaka på museet – lämnades mitt i natten

Plötsligt stod ett jättelikt paket utanför kulturhuset i Rättvik. Polisen tillkallades till platsen och omhändertog paketet. Bild från arkivet.

Foto: TT/PRIVAT

Kuppen mot kulturhuset i Rättvik verkar ha slagit bakut.
Under natten lämnades nämligen ett jättelikt paket utanför entrén.
Inuti emballaget? Kung Oscar II enorma uppstoppade björn.
– Personalen hittade den där i morse, säger Kulturchef Lena Krånglin.

Under tio dagar har den enorma björn som prytt entrén till Rättviks saknats. Tidigt en morgon genomfördes en listig kupp. Genom ett fönster tog sig en liga in i kulturhuset i Rättvik. Stöldgodset var kung Oscar II jakttrofé, en enorm björn han skjutit 1895, vilket Hänt tidigare har skrivit om.

Men under natten till måndagen hände något. När personalen skulle öppna dörrarna till kulturhuset i Rättvik stod björnen där, som om den krupit ut ur sitt ide.

Foto: Karin Jönses Brandt

– Någon har bara ställt den utanför entrén, i natt förmodligen, säger en glad kulturchef Lena Krånglin till Hänt.

I ett mail skriver personalen på Rättviks kulturhus om glädjen.
– Där har man nu öppnat och bekräftat att det faktiskt är vår stulna björn. Det känns fantastiskt roligt att vi fått den tillbaka och också ganska snabbt. Är ju bara tio dagar sedan den stals.

Prytt ingången till Naturmuseet

Den jättelika björnen som i närmare 35 år prytt ingången till Naturmuséet, som ligger i kulturhuset, var invirad i emballage, tejp och presenning. Polis tillkallades till platsen. De bestämde sig för beslagta den invirade trofén för att säkra bevis. Under förmiddagen transporterades björnen för vidare teknisk undersökning i Falun.

– Polis tillkallades till platsen. Då omhändertog man paketet och förde det till tekniska roteln i Falun, säger Diana Qudhaib, presstalesperson vid polisen i Bergslagen.

Kulturchef Lena Krånglin har inga misstankar om vem som kan ligga bakom björnkuppen. Hon har varit i kontakt med en rektor till en närliggande skola, för att höra om något studentfiranden har förkommit. Rektorn påpekade för kulturchefen då att än var tidigt på året för några sådana upptåg.

Björnen innan stölden. Där prydde trofén ingången till Naturmuseet i Rättvik.

Kulturchef Lena Krånglin.

Foto: LENNART EDVARDSSON

Leif GW: Någon lokal förmåga

Hänt har tidigare ringt upp kriminolog Leif GW Persson för att höra vad han tror om stölden av den kungliga jakttrofén. Han menar att björnen skulle vara svårsåld.

– Det är förstås någon lokal förmåga som har någon avsides belägen jaktstuga, menar kriminologen.

Oscar II björn väger mellan 50 till 70 kilo. Så att stjäla den, eller ställa tillbaka den är inte ett ensamjobb direkt, tror kulturchefen. Dessutom är björnen giftig.

LÄS MER: Emma vägrar skriva på– trots skulderna

– Den är ju otroligt gammal och rätt luggsliten, faktiskt. Eftersom den är uppstoppad med dåtidens metoder är den helt impregnerad med arsenik, så man får absolut inte ta i den. Vi har en skylt om det i kulturhuset just för att undvika att barnen tar i björnen, säger Lena Krånglin tidigare sagt till Hänt.

Polisen i Bergslagen ger ingen exakt uppskattning hur länge den tekniska undersökningen kommer dröja. De hoppas på vittnesuppgifter från platsen när björnen lämnades av. Inga misstänkta finns heller i nuläget.
– Det kommer genomföras en teknisk undersökning för att säkra eventuella spår efter tjuvarna, meddelar Diana Qudhaib, vid polisen i Bergslagen.

FÅ FLER FASCINERANDE OCH SPÄNNANDE NYHETER OM AKTUELLA HÄNDELSER: In och följ Hänt Nyheter på Facebook här!

LÄS OCKSÅ: Villapriserna rusar – här är dyraste och billigaste husen

LÄS OCKSÅ: Nya bisarra bilden på Biden och hustrun får världen att undra

Foto: Jeppe Gustafsson/TT, Lena Krånglin och Karin Jönses Brandt

Kulturchef Lena Krånglin.

Foto: LENNART EDVARDSSON

Senaste nytt