Studenten Alice, 19, trodde hon var bakfull – var dödligt sjuk

07 jun, 2022 
https://image.hant.se/IMG_1496.jpeg.jpg?imageId=7520966&x=0&y=9.9009900990099&cropw=100&croph=69.306930693069&width=1318&height=1318Gustav Motte
Alice Jenkins, 19.
Alice, 19, trodde hon smittats med corona under en studentfest.
Men det skulle istället visa sig vara en dödlig hjärnhinneinflammation.
– Mina chanser var en på tio, säger Alice Jenkins, enligt The Sun.
Annons
Kungens miss "Glad midsommar"
Kungens miss "Glad midsommar"

Alice Jenkins, 19, vaknade upp den 18 maj med huvudvärk, feber och med värk i kroppen i sin studentlägenhet. 19-åringen, som går på University of Edinburgh, beklagade sig för sina korridorskamrater.

Men det avskrevs som bakfylla, trötthet efter tenta – eller corona. Men trots att Alice tillbringade hela dagen i sängen, så släppte inte hennes sjukdom.

Studenten Alice Jenkins, 19, pluggar på University of Edinburgh.

Ringde mamma Sarah – reagerade snabbt

Istället hade studenten fått värre muskelvärk och otäcka utslag hade börjat dyka upp längs med hennes kropp.

Annons

Tillslut ringde Alice sin mamma, 58-åriga Sarah och berättade att hon kände sig krasslig.

Alices mamma Sarah bad henne ringa 112 – vilket var väldigt tur, efter bara timmar efter förlorade 19-åringen medvetandet.

Mamma Sarah bad sin dotter att göra ett, enligt The Sun kallat, Tumbler test. Alice tryckte ett tomt vattenglas mot sina utslag, för att se om de försvann. Utslagen var kvar på hennes hud. Då sa mamma Sarah till sin dotter att genast ringa 999 (det brittiska 112-numret).

För den 58-åriga Sarah hade varit med om detta tidigare.

En grannes dotter, som vid tillfället endast var 14 år gammal, hade drabbats hjärnhinneinflammation. Granndottern avled av den hemska sjukdomen vilket gjorde att mamma Sarah var snabb med att varna sin 19-åriga dotter.

Var i ett kritiskt läge

Alice fördes med all hast till närmsta sjukhus. Vilket var tur.

Annons

För vid Royal Infirmary of Edinburgh började Alice blir riktigt dålig. När Alice berättar om tiden i efterhand minns hon knappt, eftersom hon var så illa däran. Efter 24 timmar på sjukhuset var läkarna väldigt bekymrade och började tala om att det fanns risk för paralys.

Alice och mamma Sarah.

Alice föräldrar åkte med ilfart till Edinburgh för att vara vid sin dotters sida. 19-åringen flyttades snart till en expertenhet, där hennes hjärnhinneinflammation bekämpades.

Idag frisk – men var på håret: ”En på tio”

I dag är Alice Jenkins frisk. Men det var på håret att hon överlevde.

– Om jag inte hade haft några utslag hade jag inte åkt in till sjukhuset. Allt jag kände där och då var muskelvärk och feber. Mina korridorskamrater trodde ju jag hade covid. Det var ju samma symtom. Men jag blev ju betydligt sjukare på sjukhuset, berättar Alice och fortsätter:

Annons

– Det var nog lättare för mig eftersom jag inte förstod vad som skedde. Jag var för sjuk för att kunna googla och inse hur farligt det var. Mina chanser var en på tio. Men i dag är jag mig själv.

Foto: SWNS

Annons