Strömavbrott kan slå ut 112-samtal i vinter: "Behöver en plan"

SOS Alarms logga och Mikael Ejner.

FOTO: Fredrik Sandberg TT/TV4
De kommande planerade strömavbrotten i vinter kan leda till att det inte går att ringa 112.
Strömavbrott kan orsaka att mobilnätet slås ut och it-säkerhetsspecialisten Mikael Ejner ger tips på hur man ska tänka för att inte belasta nätet mer än nödvändigt.
Staten ger dig pengar för elräkningen
0:35

Efter reklamen: Staten ger dig pengar för elräkningen

(0:35)

Slå på ljud

Larmen om brist på el i vinter har diskuterats flitigt den senaste tiden. På grund av effektbrist, det vill säga när behovet av el i ett område är större än den mängd som kan produceras just då, kan elen helt stängas av i hela områden i Sverige i vinter. Detta för att garantera att det finns ström till samhällsviktiga verksamheter som sjukhus.

Det är ännu inte bestämt vilka områden som kan drabbas och hur länge strömmen skulle vara avstängd åt gången.

Strömavbrott kan slå ut 112-samtal

Att strömmen stängs av påverkar de liv vi är vana vid – kaffe i kaffekokaren på morgonen, wifi för att slösurfa eller jobba hemifrån och lamporna i hemmet. Men det kan även påverka möjligheten att ringa 112 vid en nödsituation. Om strömmen stängs av kan det göra att även mobilnätet slås ut och då går det inte att ringa 112.

– Mobilnäten precis som det mesta annat i vårt samhälle behöver el för att fungera och om strömmen går är det en fråga om kortare tid tills mobilnäten lägger av eller helt slutar fungera till strömmen kommer tillbaka igen, säger Mikael Ejner, it-säkerhetsspecialisten på Post- och telestyrelsen i TV4:s Efter fem.

Expertens tips för att inte belasta i onödan

Ejner uppmanar därför alla att belasta mobilnäten så lite som möjligt under strömavbrott, bara göra det nödvändigaste och inte ha videomöten eller videosamtal. Inte bara byta över från wifi till mobildata och fortsätta göra det man gjorde innan strömavbrottet.

– I en situation när man märker att det går trögt och man vet att strömavbrott varar en begränsad tid och man kanske inte har något viktigt att förmedla just då kanske man ska fundera på om man ska vänta, strömmen kommer ju tillbaka, säger Ejner och även uppmanar folk att planera i förväg om man vet att man kommer behöva mobilnät vid en viss tid eller på ett visst sätt.

– Man kanske ska träffa någon på stan eller köpa en kollektivtrafikbiljett. Och om man normalt använder en uppkopplad mobil till det behöver man kanske ha en plan för hur man ska agera utan mobilen, säger han.

FOTO: Fredrik Sandberg TT/TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN