TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Stora ilskan mot bilden i tv på omtalade simmerskan: ”Ett brott”

31 mar, 2022 
Lia Thomas
Simmerskan Lia Thomas har väckt en debatt i idrottsvärlden.
Nu har en uppmärksammad bild på idrottaren från en tv-kanal börjat spridas runt om i världen – och kritiken lät sig inte vänta.
– Att manipulera fotografier är ett brott, säger Abigail Shrier till New York Post
Annons
Hon gör succé på sociala medier – badar isbad varje dag!Brand logo
Hon gör succé på sociala medier – badar isbad varje dag!

Mary Schwalm/ ASSOCIATED PRESS / TTDen 22-åriga Lia Thomas är just en av världens mest omtalade simmare. För ungefär två veckor sedan blev hon nämligen den första transkvinnan i världens att vinna en nationell titel i det amerikanska collegemästerskapet i någon idrott.

Innan 22-åringens könskorrigering har hon tävlat mot män, men sedan 2020 har Lia Thomas fått tillåtelse att tävlat mot kvinnor.

Kritiken från egna laget

Enligt det amerikanska simförbundets nya regler så får transpersoner som tidigare varit män, tävla mot kvinnor om de har haft tillräckligt låga testosteronnivåer under 36 månader. Dessa nya regler skulle ha stoppas 22-åringen. Men eftersom hon endast tävlar på collegenivå påverkas hon inte.

Annons

I februari i år tog hon hem titeln USA:s snabbaste tid på 200 meter frisim. Hon vann också guld i collegemästerskapet.

Detta har väckt en debatt inom idrottsvärlden och flera har kritiserat att hon får tävla, bland annat delar av hennes eget simlag.

Hårda orden efter upptäckten: ”Ett amatörjobb”

Nu har Lia Thomas hamnat i hetluften igen efter att en speciell bild på henne uppmärksammats.

Det är en manipulerad bild av simmaren som visades upp i det amerikanska programmet The Today Show från tv-bolaget NBC News. Där hade man redigerat bilden på simmaren och givit Lia Thomas mer ”femina” drag i ansiktet.

– Det är tydligt att jobbet inte har gjorts av någon som är professionell. Den här sortens hudutjämning är ett kännetecken för ett amatörjobb, säger den tidigare chefen för digitalt innehåll i Vita huset, Jonathan Gallegos, till New York Post.

Nu har tv-bolaget NBC News fått en hel del kritik för den redigerade bilden.

– Att manipulera fotografier är ett brott mot allt som journalistiken står för, säger författaren Abigail Shrier som har skrivit om transfrågor, till New York Post.

Originalbilden på Lia Thomas.
Originalbilden på Lia Thomas.

FOTO: JOSEPH PREZIOSO/Mary Schwalm/ ASSOCIATED PRESS / TT /Twitter

Annons