Statsministerns nya bostad avslöjad – här är galna prislappen

Statens Fastighetsverk har köpt 59-miljonersvillan, Villa Loviseberg, i Ulriksdals Slottpark, som kan komma att bli statsministerns nya residens.

FOTO: Skeppsholmen Sotheby
Statsministerns nya residens har avslöjats. Slutpriset för Villa Loviseberg i Ulriksdals Slottspark landade på 59 miljoner kronor.
Stegen faller – lämnar mannen hängandes
0:26

Efter reklamen: Stegen faller – lämnar mannen hängandes

(0:26)

Slå på ljud

I höstas köpte Statens Fastighetsverk 59-miljonersvillan som ligger i Ulriksdals Slottspark i Solna. Det blev ett köp som uppmärksammades i medierna då det var en av landets dyraste villaförsäljningar förra året. Så dyr att Fastighetsverket tvingades be regeringen om ett särskilt tillstånd. Men det uppmärksammades också på grund av det rykte att Prins Daniel skulle husera i bostaden efter en potentiell skilsmässa från kronprinsessan.

Nu har tidningen Kvartal avslöjat den verkliga anledningen till köpet. Det blir statsministerns evakueringsvilla när Sagerska palatset och dess kvarter ska renoveras.

"Vi måste ligga i framkant"

När Statens Fastighetsverk köpte lyxvillan fanns vilda spekulationer om anledningen till köpet. Än värre blev förvirringen i och med att myndigheten vägrade berätta vem som skulle komma att bo där. Tidningen Kvartal har pratat med Peter Wallin, direktör för Fastighetsverket, som fortsatt är förtegen i väntan på beslut från Regeringskansliet.

Villa Loviseberg vid Edsviken.

Villa Loviseberg ligger beläget intill Edsviken i Ulriksdals Slottspark.

FOTO: Skeppsholmen Sotheby

– Vi köpte Villa Loviseberg för att ha beredskap för en evakueringskedja i samband med renoveringen av kvarteret Lejonet, där Sagerska ligger. Vi måste ligga i framkant, man kan inte skaffa en ersättningsbostad när det är dags för flytt, berättar Peter Wallin för Kvartal.

Och i framkant ligger de verkligen. Kvarteret Lejonets renovering har skjutits upp på grund av pandemin och påbörjas som tidigast våren 2024.

Interiören.

Villa Loviseberg är en bostad med 12 rum och kök.

FOTO: Skeppsholmen Sotheby

Reinfeldt fick ingen lyxvilla

Sagerska palatset har renoverats tidigare, vilket skedde under perioden Fredrik Reinfeldt satt som Sveriges statsminister. Reinfeldt-familjen fick dock ingen egen slottsvilla, utan blev under renoveringstiden på sju månader inhyrda i en lägenhet på Östermalmsgatan i Stockholm.

– Sju månader är en väldigt kort tid. Att utrymma och renovera kvarteret Lejonet kan handla om flera år, säger Peter Wallin till Kvartal.

Villa Loviseberg har stått tom sedan Statens Fastighetsverk tog över bostaden. Vem som faktiskt kommer att flytta in i bostaden och när det faktiskt blir återstår att se.

FOTO: Skeppsholmen Sotheby

FRÅN FÖRSTASIDAN