ryssland

Sprickan i Rysslands maktelit allt djupare – rasande attack inifrån

Vladimir Putin och Jevgenji Prigozjin.

FOTO: TT
Stämningen mellan radarparet president Vladimir Putin och Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin blir allt sämre.
I ett ljudklipp anklagar den sistnämnde makteliten för högförräderi och att försöka krossa Wagnergruppen.
– Jag skulle inte bli förvånad om Jevgenij Prigozjin råkade ut för en tragisk olycka, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sömnigt parlament under Putin tal
0:30

Efter reklamen: Sömnigt parlament under Putin tal

(0:30)

Slå på ljud

Vladimir Putins invasion av Ukraina närmar sig sin årsdag med stormsteg. Samtidigt blir sprickan i den ryska makteliten allt djupare.

Jevgenij Prigozjin, ledare av den brutala privatarmén Wagnergruppen är en av de som uttryckt sin ilska över topparna i Moskva. Prigozjin har tidigare beskrivits som Putins högra hand under namnet ”Putins kock”, men med tiden har de två glidit längre och längre ifrån varandra.

Samma morgon som den ryska presidenten höll sitt årliga linjetal under tisdagen anklagade Jevgenij Prigozji flera av Putins toppar för förräderi. I ett ljudklipp hörs den rasande ledaren spy galla över flera saker – främst bristen på ammunition, rapporterar Aftonbladet.

Jevgenij Prigozji: De vill krossa Wagnergruppen

Putins närmsta män sitter på sina kontor och pillar sig i naveln. Samtidigt dör soldaterna som flugor på slagfälten i Ukraina. Så kan kritiken från Jevgenij Prigozji sammanfattas.

Ledaren pekar ut Putins generalstabschef Valerij Gerasimov och försvarsminister Sergej Sjojgu som ansvariga för Wagnergruppens förfall.

– Generalstabschefen och försvarsministern ger order till höger och vänster, inte bara om att inte ge ammunition till Wagner, utan också om att inte ge stöd med flygtransporter, säger han i ljudklippet.

– Vi motarbetas på sätt som inte kan ses som något annat än ett försök att krossa Wagnergruppen. Det kan jämställas med högförräderi i en tid då Wagnergruppen kämpar med hundratals soldater i Bachmut.

Jevgenij Prigozjin.

Jevgenij Prigozjin har inte hållit tillbaka med kritiken mot Vladimir Putin.

FOTO: Aleksey Smagin/TT

Putins kock: ”De har bestömt att dessa människor får dö när det är bekvämt för dem”

Wagnergruppen är en privatarmé som främst består av legosoldater. Den beskrivs som en av de mest brutala förbanden. De har rekryterat mördare, rånare och andra återfallsförbrytar att kriga i Ukraina.

Privatarmén har spelat en nyckelroll i kriget, men uppges även ha lidit stora förluster. Newsweek uppger att över 30 000 soldater från Wagnergruppen dött under krigets gång, rapporterar Aftonbladet.

Jevgenij Prigozjin frågar sig själv varför makteliten motarbetar Wagnergruppen. En fråga som han själv vet svaret på.

– Det beror på att en samling halvmilitärer har beslutat att det är deras land, deras folk. De har bestämt att dessa människor får dö när det är bekvämt för dem, säger Prigozjin och fortsätter:

– Så att i stället för att göra sin plikt och leverera så mycket ammunition som möjligt fnissar de på sina kontor, sysslar med intrigspel och går ut på Telegramkanaler och säger ”visa inte Prigozjin” eller säg att han ”äter ammunition” eller något.

Prigozjin avslutar med att förklara att han inte har något annat val än att fortsätta.

– Jag kör på till slutet. Jag har folk som dör i drivor eftersom märkliga människor har beslutat om de ska få leva eller inte. Detta borde inte få hända, säger han i ljudklippet.

Vladimir Putin håller tal.

Under tisdagen höll Vladimir sitt årliga linjetal till parlamentet. Inte en enda gång nämndes Wagnergruppen eller dess chef.

FOTO: Mikhail Metzel/Kremlin Pool/TT

Prigozjin på väg ut i kylan

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi säger till SVT Nyheter att ”Putins kock” ser ut att vara ”på väg ut i kylan”.

Under sitt två timmar långa tal till parlamentet under tisdagen nämnde Vladimir Putin inte Jevgenij Prigozjin eller Wagnergruppen en enda gång. Joakim Paasikivi ser tecken på dålig stämning mellan duon.

Han tror att Prigozjin kan komma att möta sitt öde som många andra ryska toppar gjort under året som gått.

– Jag skulle inte bli förvånad om Jevgenij Prigozjin råkade ut för en tragisk olycka.

FOTO: Aleksey Smagin/TT/Mikhail Metzel/Kremlin Pool/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN