von Uthmann ny SOK-ordförande: "Tacksam"

von Uthmann ny SOK-ordförande: "Tacksam"

Sveriges olympiska kommitténs nye ordförande Hans von Uthamnn.

Ibraheem Alsalman/TT
Hans von Uthmann är Sveriges olympiska kommittés nye ordförande.
Under torsdagskvällen valdes 64-åringen till en period av två år.
– Jag är tacksam och glad för det, säger Hans von Uthmann.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

von Uthmann har suttit i SOK:s styrelse de senaste tolv åren och har sedan slutet av förra året fungerat som tillförordnad vice ordförande.

De förbund som föreslagit Hans von Uthmann som ny i ordförande för SOK är Svenska basketbollförbundet, Svenska skidförbundet, Svenska ridsportförbundet, Svenska kanotförbundet och Svenska tennisförbundet.

– Uppgiften är stor men inte ny. Jag känner mina kollegor väl och har arbetat med andra förbund. Vi ska jobba ihop som ett lag och föra svensk idrott samman, säger von Uthmann.

Hans von Uthmann leder arbetet kring förstudien gällande Sveriges möjligheter att ansöka om vinter-OS och Paralympics 2030. von Uthmann har även tidigare varit ordförande i det Svenska basketbollförbundet.

– OS-frågan är viktig men inte avgörande. Det viktigaste är att vi visar ett land med demokrati och hållbarhet. En möjlighet att samla Sverige. Det handlar inte om två veckor OS, utan det handlar om resan fram till OS och efter.

Per Palmström, som tidigare varit vice ordförande i Svenska fäktförbundet och ledamot i det internationella fäktningsförbundets styrelse, stod som motkandidat men fick inte tillräckligt många röster.

Röstsiffrorna skrevs till 22 mot 18 till von Uthmanns favör.

– Vi ska stärka idrottare som elitsatsar. Och det kommer vi göra genom ett samarbete mellan Sveriges olympiska kommitté (SOK), Riksidrottsförbundet (RF), Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK), säger SOK:s nye ordförande.

FRÅN FÖRSTASIDAN