Väntan över – Napoli är Serie A-mästare

Väntan över – Napoli är Serie A-mästare

Napolisupportrarna firar titeln.

Andrew Medichini/AP/TT
Diego Maradona tittar ner från himlen och ler.
Hans älskade Napoli är Serie A-mästare.
33 års väntan är över.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den som väntar på något gott...

Ni kan talspråket.

Och väntat, det har Napolis minst sagt hängivna supportrar gjort. Det hade gått 33 långa år sedan helgonförklarade Diego Maradona ledde klubben till den senaste titeln i ligan.

Nu är den där långa väntan över. Nya legender har skapats.

Stjärnan avgjorde

Tanken var att Napoli skulle ha korats till mästare redan i helgen som gick, men missräkningen hemma mot lilla Salernitana gjorde att den stora festen fick skjutas upp.

På torsdagskvällen gick det dock vägen.

1–1 borta mot Udinese räckte. Napoli har säkrat ligatiteln. Igen. För första gången sedan 1990.

Storstjärnan Victor Osimhen tryckte in kvitteringen efter pausvilan, hans 22 fullträff för säsongen, och när bollen gick i mål visste jublet inga gränser. Att Napoli spelade matchen på bortaplan spelade ingen roll, läktarna var till brädden fyllda med supportrar med vajande Maradona-flaggor.

Och på Stadio Diego Armando Maradona, som stadion i Neapel heter efter ikonens bortgång 2020, slog decibelmätaren i taket. På storbildsskärmar visades matchen inför fullsatta hus. Festen kommer aldrig att ta slut, staden är sedan länge pyntad i ljusblått.

– Att få se Napolisupportrarna så här lyckliga smittar av sig. Man mår bra av att få dem att må bra, säger tränaren Luciano Spalletti till DAZN med tårar i ögonen.

Han fortsätter:

– De här människorna kommer att kunna se tillbaka den här stunden med glädje när livet är svårt, de har all rätt att fira så här.

Bryter dominansen

Att Napoli vinner ligan och bryter jättarna från Norra Italiens dominans – Juventus, Inter och Milan har prenumererat på ligatitlarna på senare år – har stor betydelse för napolitanarna, på ett sätt som inte kan förringas.

Neapel är ökänt för sina sopberg och den organiserade brottsligheten. Arbetslösheten är hög, trångboddheten utbredd och levnadsstandarden lägre än i andra större italienska städer som Milano, Turin och Rom. Vi mot dem-känslan är påtaglig. Nu har den lite skitiga kusinen från landet lyckats, och från himlen tittar Maradona ner och ler.

Ligatiteln är Napolis tredje i historien.

FRÅN FÖRSTASIDAN