Vänner blir fiender – gör upp om finalplats

Vänner blir fiender – gör upp om finalplats

Kompisar i landslaget – fiender i Champions League. Fridolina Rolfö, Barcelona, och Johanna Rytting Kaneryd, Chelsea, möts i Champions League-semifinalen. Arkivbild.

Jessica Gow/TT
Kompisar i landslaget – fiender i Champions League-slutspelet. I semifinalerna ställs de svenska stjärnorna mot varandra.
– Det är något unikt i det, säger Barcelonas Fridolina Rolfö.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Till helgen inleds damernas Champions League-semifinaler och det är svenskar med i alla fyra lag.

I den första semifinalen ställs Fridolina Rolfös Barcelona mot Chelsea, i en finalrepris från 2021 där det var spanjorskorna som gick segrande ur den striden.

Nu är det ett revanschsuget Londonlag – med Johanna Rytting Kaneryd, Magdalena Eriksson och Zecira Musovic i truppen – som har fått låna herrarnas jättearena Stamford Bridge på lördag.

– Det märks av i hela truppen, det är speciellt att möta Barcelona. Vi är sugna på att spela mot dem igen och visa vad vi verkligen går för, säger Rytting Kaneryd till TT.

Ett sår

Lagkapten Eriksson fyller i:

– Det (finalförlusten) är ju ett sår som kommer att leva med oss resten av våra liv, troligtvis. Det blir ju så. Ibland har man bara en chans i en final. Så det känns fruktansvärt hemskt att det blev som det blev där. Nu har vi chans att ta revansch.

Rolfö berättar för TT att hon och Chelseasvenskarna har pratat om det sällsynta i att semifinalen också är ett stekhett blågult möte.

– Det är något unikt i det. Det har vi absolut pratat om, att det kommer att vara en rolig match att spela. Både att spela på Stamford Bridge och på Camp Nou. Det kommer att bli häftiga matcher och extra kul att det är några svenska tjejer med, säger hon.

Magisk kväll

På vägen till semifinal har Chelsea bland annat slagit ut förra säsongens mästare Lyon efter straffar.

– Det var väldigt kul att gå vidare på det sättet vi gjorde. Det var en magisk kväll på Stamford Bridge, ett av mina stoltaste ögonblick, säger Rytting Kaneryd och fortsätter:

– Det är såklart skönt att ha det i bagaget när man ska spela mot ett lag som Barcelona, som fick stryk av Lyon i finalen förra året. Det är verkligen ett styrkebesked.

I den spanska ligan har Barcelona varit totalt dominant den här säsongen. Hittills har laget vunnit alla matcher och gjort osannolika 105 mål på 25 matcher. Trots den statistiken finns en stor respekt för motståndet i Champions League.

– Det blir en tuff match. I Spanien är det kanske mer passningsorienterad fotboll med kortpassningsspel, medan Chelsea är ganska raka i sitt spel. Det är vi inte jättevana att möta. Så det blir intressant, säger Rolfö.

Stor respekt

I den andra semifinalen ställs Arsenal, med Stina Blackstenius i anfallet, mot Rebecka Blomqvists Wolfsburg. Förra säsongen möttes de två lagen i kvartsfinal. Då vann Blomqvists tyska lag.

– Det var två tajta matcher. Arsenal är också ett fantastiskt bra lag och de har utvecklats sedan förra året. På samma sätt som vi har. Så det blir spännande, säger Blomqvist.

Arsenal tog sig till semi genom att vinna mot Bayern München.

– Vi kom från ett 0–1-underläge från den första matchen. Vi gjorde en otroligt stark prestation, säger Blackstenius och fortsätter:

– Att ställas mot ett nytt tyskt motstånd blir väldigt spännande. Speciellt med tanke på att det var dem som vi åkte ut mot i förra Champions League. Det är ett lag som vi har stor respekt för, men jag ser också att vi har goda möjligheter att faktiskt kunna ta oss vidare även därifrån.

FRÅN FÖRSTASIDAN