Vallachef om testet: Kan innebära bakhala skidor

Vallachef om testet: Kan innebära bakhala skidor

Svenske vallachefen, Petter Myhlback, på plats i Falun inför helgens världscuptävlingar.

ULF PALM / TT
Tidigare skidinlämning och ökad känslighet för väderomslag. Det blir verklighet när Fis, vid helgens världscuptävlingar i Falun, för första gången testar hela kontrollsystemet mot fluorvallor.
– Det kan innebära bakhala skidor för åkarna, säger svenske vallachefen Petter Myhlback – ett uttalande som får Calle Halfvarsson att reagera.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) och Internationella skidskytteförbundet (IBU) är i sommar redo att ta beslut om förbud mot den miljöfarliga fluorvallan – om kontrollapparaten fungerar.

I vinter har Fis gjort enklare kontroller vid flera världscuplopp.

I samband med helgens tävlingar i Falun sker för första gången ett test av hela processen, från inlämning av skidor, kontroller, till start. Ingen kommer att bestraffas för att ha fluorvalla under skidorna.

"Bakhala skidor"

Följden är att vallarna tvingas lämna ifrån sig skidorna för kontroll 30 minuter före start. Inför ett klassiskt lopp får landslagsvallarna sedan tillbaka skidorna och kan innan start justera fästvallan i ett öppet bevakat område.

– Det är så regelverket kommer att se ut. Jag har alltid välkomnat ett fluorförbud. Bara det blir sportslig rättvisa, säger svenska vallachefen Petter Myhlback.

Men det innebär helt nya förutsättningar för vallarna, som tvingas lämna ifrån sig skidorna längre tid före start och de kan få problem om det blir väderomslag.

– Det kan innebära bakhala skidor för åkarna. För oss (vallare) innebär det inte så mycket. Vi får jobba på tills deadlinen går ut. Vi ändrar på vårt körschema till 30 minuter tidigare, säger Petter Myhlback.

Halfvarsson reagerar

Svenske stjärnan Calle Halfvarsson reagerar när han får höra att följden kan bli bakhala skidor:

– Det är fel inställning. Det kan inte behöva bli så att vi får bakhalt bara för att man måste lämna in skidorna 30 minuter innan start.

– Det blir mycket omställningar med skidorna. Men det är som det är, fortsätter Calle Halfvarsson.

Dahlqvist kritisk

På lördag innebär testet ännu större förändringar i samband med sprinttävlingen. Förutom tidigare inlämning blir det förbud mot att valla om skidorna mellan de olika finalheaten.

Maja Dahlqvist, som siktar på att vinna sprintcupen, reagerar när hon får höra nyheten:

– Jag visste inte om det. Får man inte ändra mellan heaten är det en klar nackdel. Har du misslyckats i kvarten har du misslyckats hela dagen. Det är märkligt eftersom en sprintdag pågår under en lång tid och förhållanden kan ändra sig.

Litar inte på maskinen

Petter Myhlback är glad över att dessa tester görs nu i samband med slutet av världscupsäsongen:

– Nu är det sportsliga viktigast, sedan får man utvärdera detta efter säsongen.

Han litar ännu inte fullt ut på att kontrollmaskinen kommer att ge korrekta värden.

– Den måste köras mer i min närvaro innan jag har en hundraprocentig tillit till den säger Petter Myhlback, som inför sommarens beslut om fluorförbud, efterlyser krafttag från Fis.

TT: Tror du det blir ett förbud mot fluorvalla i sommar?

– Det vill jag inte uttala mig om, svarar Petter Myhlback.

Fis tävlingschef Michal Lamplot säger till TT att erfarenheterna från Falun blir en fingervisning för hur kontrollverksamheten ska fungera vid ett eventuellt fluorförbud.

FRÅN FÖRSTASIDAN