"Väldigt glädjande nyheter – får börja drömma"

"Väldigt glädjande nyheter – får börja drömma"

William Poromaa drömmer om att få tävla i OS på hemmaplan. Arkivbild.

Robin Bäckman/TT
Sverige går vidare med ansökan till vinter-OS 2030.
Det får svenska skidstjärnorna att jubla.
– Så mycket större blir det inte, säger Edvin Anger, 21.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Även William Poromaa är glad över att den svenska OS-ansökan går vidare.

– Det är jättekul och väldigt glädjande nyheter. Nu är det bara att vänta och se vad som kommer hända, men visst har man börjat drömma, säger den 22-årige skidstjärnan.

Poromaas jubel

Det var i förra veckan som Sveriges olympiska kommitté (SOK) meddelade att man går vidare med arbetet om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2030. Nästa steg är att inleda en dialog med den Internationella olympiska kommitté (IOK).

– Man har ju börjat drömma, jag hoppas verkligen att det går igenom, även om det är lång väg kvar, säger William Poromaa.

TT: Sverige har misslyckats åtta gånger tidigare med sin ansökan, hur stort vore det om man lyckas den här gången?

– Precis, det verkar vara rätt tufft att få ett OS, men det skulle vara hur stort som helst. OS på hemmaplan. Det är inte många som får uppleva det under den aktiva idrottskarriären. Jag tycker att det är det största man kan uppleva, säger Poromaa.

"Vore hur stort som helst"

Herrlandslaget i skidor är samlade för träningsläger i Åre och talangen Edvin Anger är inne på samma spår. Anger, som fick sitt stora genombrott förra säsongen, säger att ett OS på hemmaplan betyder mycket för en hel generation.

– Det är så klart väldigt roligt. Att först få chansen i ett VM i Falun (2027) och sedan ett OS på det. Det blir inte så mycket större för mig. Jag tror också att det vore väldigt bra för den nya generationen av idrottare i hela Sverige. Det vore hur stort som helst och jag hoppas att folket är taggade. Det hade varit en stor möjlighet och en höjdpunkt i ens karriär, säger Anger.

Var vinter-OS och Paralympics 2030 avgörs kommer sannolikt att bestämmas i samband med sommar-OS i Paris nästa år.

FRÅN FÖRSTASIDAN