USA slog rivalen – Knight över 100 VM-poäng

USA slog rivalen – Knight över 100 VM-poäng

USA har nu tagit tio VM-guld.

Nathan Denette/AP/TT
USA besegrade Kanada i VM-finalen i ishockey med 6–3 i kanadensiska Brampton. Tremålsskytten Hilary Knight blev stor guldhjälte.
– Jag är bara så glad att vi fick ihop det, säger Knight enligt NBC.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kanada tog ledningen tre gånger i matchen, USA kvitterade lika många gånger.

Men vid ställningen 3–3 i slutet av tredje perioden drog Kanada på sig två utvisningar. Då klev USA:s Hilary Knight fram och gjorde två mål på 27 sekunder. Därefter fastställde Cayla Barnes slutresultatet 6–3 i tom bur.

Knight noterades i målprotokollet redan i den första perioden. Målen i finalen blev således hennes 99:e, 100:e och 101:a VM-poäng i karriären. Det innebar även att amerikanskan nu har gjort mål i tre olika VM-finaler (2011, 2017 och 2023).

– Jag är bara så glad att vi fick ihop det. Det här är ett riktigt ungt lag. De säger att erfarenhet vinner mästerskap. Vi jobbade på det. Vi hade vår erfarenhet. Vi hade vår energi och det var en solid lagseger, säger Knight enligt NBC.

I och med segern revanscherade sig USA efter två raka VM-finalförluster mot just Kanada. Segern innebär att USA nu har tagit totalt tio VM-guld och tolv VM-silver. Kanada har tolv guld, nio silver och ett brons.

Grannländerna USA och Kanada har dominerat sporten sedan den första VM-turneringen avgjordes 1990. Den enda turneringen där de inte mötts i finalen var 2019 när Finland skrällde sig till ett silver på hemmaplan, efter att ha förlorat mot just USA, med 1–2, i finalen.

FRÅN FÖRSTASIDAN