Uppmaningen: stäng ute Ryssland från OS

Uppmaningen: stäng ute Ryssland från OS

De olympiska ringarna i Paris, som arrangerar OS nästa år. Arkivbild.

Lewis Joly/AP/TT
IOK jobbar för att inkludera Ryssland och Belarus i OS-familjen igen. Men Europarådets parlamentariska församling (Pace) vill att länderna ska stängas ute från nästa års sommar-OS i Paris.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Internationella olympiska kommittén (IOK) har ännu inte tagit beslut om Rysslands och Belarus' medverkan i Paris-OS, men anser att OS-idrotterna ska kunna låta ryssar och belarusier få tävla igen internationellt, under neutral flagg och om de inte uttalat sig för kriget i Ukraina.

"Ta ansvar"

Paces grupp för idrottsfrågor beslutade under ett möte i Strasbourg på tisdagen att uppmana IOK att inte släppa in Ryssland och Belarus i OS-värmen.

– Ett påtvingat krig måste få tydliga konsekvenser. Idrotten måste också ta ansvar, säger dansken Mogens Jensen i Pace.

– Det enda tydliga budskapet är att utesluta idrottare.

I sitt öppningsanförande sade Pace-ordföranden Tiny Kox, Nederländerna, att det för många är ett ryskt deltagande i Paris-OS "totalt otänkbart" och kan "tjäna angriparens propagandasyften".

Skickade uttalande

IOK var inbjudet till mötet, men skickade ingen representant. I stället skickade man ett uttalande från några idrottare och ledare från sommar-OS-idrotters organisation Asoif i vilket man bland annat skrev att idrottstävlingar inte kan hållas enbart med deltagare vars länder är överens och att Ukraina-kriget bara är en av 70 konflikter och kriser i världen.

– Men vi är här för att försvara demokratin. Jag tycker att vädjan för idrottarna var ganska sjuk, säger britten George Foulkes som också representerar Pace.

Pace, som utgörs av politiskt tillsatta representanter från medlemsstaternas nationella parlament, övervakar bland annat mänskliga rättigheter och den demokratiska utvecklingen i medlemsländerna.

FRÅN FÖRSTASIDAN