Uppgifter: Saudiarabien ger upp VM-kampen

22 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Saudiarabiens utrikesminister uppges ha meddelat att landet ger upp hoppet om att arrangera fotbolls-VM 2030. Arkivbild.Alexander Zemlianitjenko/AP/TT

Saudiarabien ger upp hoppet om att få arrangera fotbolls-VM 2030. Det rapporterar spanska Marca.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Enligt Marca har Saudiarabiens utrikesminister Faisal bin Farhan al Saud kontaktat Grekland och Egypten, som landet ville arrangera VM med, för att meddela att landet ger upp projektet. Detta på grund av "kraften" i Spanien, Portugal och Marockos ansökan.

Ett VM med Saudiarabien som en av arrangörerna skulle bli kontroversiellt då nationen redan anklagas för att försöka tvätta bort sitt dåliga rykte gällande bland annat mänskliga rättigheter genom "sportswashing".

Saudiarabien är klassat som en diktatur, där stora brister råder kring mänskliga rättigheter. Förbud och restriktioner råder för vad kvinnor får och inte får göra, homosexualitet är förbjudet och dödsstraff praktiseras.

Samtidigt är landet världens största oljeexportör och staten rik. På senare tid har Saudiarabien, främst via sin statliga investeringsfond, pumpat in enorma summor pengar för att göra sig gällande inom idrotten.

LIV-touren i golf, majoritetsägandet i Premier League-klubben Newcastle, Ronaldos sensationella övergång till al-Nassr – en klubb med nära band till landets kungafamilj – i vintras. Därtill lade fonden ett bud på formel 1-cirkusen på 200 miljarder kronor men fick nej.

Annons

Spanien har, tillsammans med Portugal och Marocko, ansökt om att få stå värd för fotbolls-VM 2030. Bara Argentina, Uruguay, Chile och Paraguay har hittills valt att utmana det budet. Vinnaren väntas tillkännages av det internationella fotbollsförbundet i september 2024.

Annons