Upp till bevis för världens bästa spelare

Upp till bevis för världens bästa spelare

Emelie Wibron i SM-finalen förra året. Arkivbild.

Henrik Montgomery/TT
Hon blev nyligen utsedd till världens bästa innebandyspelare. Hon leder poängligan överlägset. Nu ska hon leda Team Thorengruppen till ett tredje raka SM-guld.
– Skulle vi inte vinna skulle hela säsongen kännas som ett fiasko, säger Emelie Wibron.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Emelie Wibron har en lysande säsong bakom sig. Hittills har hon totalt gjort 81 poäng den här säsongen och tidigare i år blev hon dessutom utsedd till världens bästa spelare för första gången.

– Såklart jätteroligt, en väldigt ärofylld utmärkelse att få. Men där tycker jag också att det verkligen är tack vare mina lagkompisar och att vi är ett så otroligt bra lag ihop och lyckas prestera så bra tillsammans, de har en väldigt stor del i det, säger hon.

Som lagkapten och med sin erfarenhet är Emelie Wibron en tydlig ledare i Team Thorengruppen som på lördagen ställs mot Pixbo i SM-finalen i Avicii arena.

– Det känns väldigt bra, vi är väldigt förberedda inför att möta Pixbo och jag tycker att vi har haft en väldigt stigande formkurva på slutet och vi är väldigt laddade.

En vägvisare

Inför finalen beskriver tränaren Daniel Jernberg henne som en vägvisare som alla vill ha i sitt lag. Men själv vill hon tona ned sitt ansvar.

– Det är kanske inte något jag tänker så jättemycket på utan det faller sig mer naturligt eftersom jag har spelat så pass länge som jag har gjort. Så det har på något sätt blivit så med tiden. Det är en roll jag trivs bra i själv, säger hon.

Wibron nämner även att det finns många spelare i laget som också kan ta på sig ledarrollen.

– Vi har många spelare i vårt lag som bidrar mycket på ledarrollsfronten. Vi har väldigt många som har spelat både SM-finaler, VM-finaler och andra typer av finaler så vi har bra med erfarenhet.

Rutin av att spela SM-final

Emelie Wibron, som fyllde 31 tidigare i år, har varit med och tagit Thorengruppens två senaste SM-guld, men hon har spelat betydligt fler finaler än så och vet vad det innebär.

– Jag tror ändå att det är en bra erfarenhet att ha fått vara med och vinna finaler tidigare och på så sätt känna en trygghet att man vet vad som krävs och vad som väntar. Och att man inte har några problem att gå in med 100 procent fokus för att spela som om det vore vilken innebandymatch som helst, säger hon och fortsätter:

– För vår del vill vi alltid vinna finalerna och det är så pass lång tid mellan man har chansen att spela om ett SM-guld, så vi är lika laddade varje gång.

Nu finns det bara en sak som gäller, att vinna guld – igen.

– Tyvärr är det så att i morgon kommer det att avgöras hur man ser på hela säsongen. Om vi vinner kommer hela säsongen kännas som ett succéår och skulle vi inte vinna skulle hela säsongen kännas som ett fiasko, säger Emelie Wibron.

FRÅN FÖRSTASIDAN