Ukrainsk klubb upplöstes – återuppstår i Brasilien

Ukrainsk klubb upplöstes – återuppstår i Brasilien

FC Mariupol förlorade sin hemstad när Ryssland ockuperade staden. Arkivbild.

Alexei Alexandrov/AP/TT
Den ukrainska staden Mariupol må ha ockuperats av Ryssland. Men stadens fotbollsklubb lever vidare – i Brasilien.
– Vårt partnerskap med AA Batel är utformat för att visa att vår anda inte kan brytas, säger FC Mariupols vice ordförande Andrij Sanin till AFP.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

AA Batel – ett tredjedivisionslag från staden Prudentópolis, i delstaten Paraná, som har en stor ukrainsk diaspora – har nu tagit över Mariupols namn, matchställ och klubbemblem.

– FC Mariupol sträckte ut handen, och det var enkelt att ta beslutet att omfamna och hylla klubben, säger Alex Lopes, AA Batels ordförande, till AFP.

Den ukrainska hamnstaden Mariupol föll i våras efter en lång belägring av ryska styrkor. På grund av detta förlorade den ukrainska ligaklubben sin hemstad och tvingades upplösas.

Istället har alltså AA Batel gett den ukrainska klubben ett nytt liv, om än tusentals mil bort.

– Mariupol har varit en av de mest drabbade städerna, och regionerna, i Ukraina. FC Mariupol förlorade sitt träningscenter och sina faciliteter, de behövde akut hjälp, säger Lopes.

FC Mariupols vice ordförande Andrij Sanin säger dock att han drömmer om att klubben någon gång i framtiden kan återvända till Ukraina, men då förhoppningsvis fortfarande med en brasiliansk touch.

– Det är vår högsta och enda dröm för Ukraina att vinna (kriget) och att vi kan återvända till alla territorier som ockuperats av Ryssland, säger han och tillägger:

– Då kan vi återvända till Mariupol. Vi tror att en vacker dag, på stadion som är uppkallad efter Vladomyr Boyko, kommer våra spelare att presenteras igen. Och vem vet, kanske kommer några brasilianska namn att ljuda bland dem!

FRÅN FÖRSTASIDAN