"Tufft – ska vara 100 procent hela tiden"

"Tufft – ska vara 100 procent hela tiden"

Lauri Hakala, förbundskapten för damlandslaget i volleyboll, och storstjärnan Isabelle Haak är mitt i en lång landslagssommar. Arkivbild.

Andreas Hillergren/TT
Framgångar leder även till uppoffringar.
Volleybolldamernas samling kan bli fyra månader lång – med endast en hel semestervecka.
– Det är vad som krävs på den här nivån. Det är verkligheten, säger förbundskaptenen Lauri Hakala.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I våras hade lagansvarige Anders Håkansson och de övriga ledarna en färdig plan för volleybolldamernas landslagssommar med EM-slutspelet i augusti som slutpunkt.

– Den grundplanen har vi fått ändra hela tiden, säger Anders Håkansson och skrattar.

Framgångarna i European Golden League – Blågult föll dock i den första finalmatchen mot Ukraina (0–3 i set) i torsdags – gör att samlingsdagarna har blivit fler. Blir det en EM-succé med exempelvis semifinalspel skiljs spelarna åt först den 3 september.

Då har stora delar av truppen varit samlad sedan 1 maj. Centern Julia Nilsson har varit med på hela resan.

"Mentalt jobbigt"

– Jag har ju kompisar här, men många av tjejerna är ju inte från Skåne. Det har varit mer mentalt jobbigt för dem än för oss som bor nära hemmet, säger Skurup-tjejen Julia Nilsson, som till vardags bor i Malmö och spelar för SM-guldlaget Engelholm.

Exempelvis världsstjärnan Isabelle Haak spelade sin sista match med det italienska klubblaget Conegliano den 17 maj. Haak och några andra utlandsproffs anslöt till samlingen den 25 maj.

– Så länge kroppen håller är det okej, men det är det mentala också. Det är väldigt tufft. Man ska vara 100 procent i det hela tiden. Så det är viktigt att vi får pauser, säger Isabelle Haak när hon slår sig ner i foajén till spelarhotellet i Lund.

Tröttnar inte på varandra

Även Haak har lyxen att ha familj och vänner i Skåne, men så mycket ledighet har det inte varit. Det har rört sig om strödagar, även om det blev tre lediga dagar på raken i samband med förra helgen.

– Det var välbehövligt. Ladda om lite. Det är klart att det är kul att få lite längre ledighet och träffa nytt folk, men det är inte så att vi är trötta på varandra redan. Vi är ett väldigt bra gäng och det är kul att hänga med varandra, säger Haak.

Efter söndagens andra finalmatch i Lund väntar dock en veckas ledighet, men den 17 juli är det återsamling. Då reser landslaget till finländska Kuortane.

– Det är Finlands motsvarighet till svenska Bosön, kan man säga. Vi såg det i början som starten på vår EM-uppladdning, men nu blir det inte riktigt så, säger Anders Håkansson.

Nej, för finalplatsen i European Golden League innebär att Sverige även ska spela Challenger cup i slutet av juli – kvalet till världsomspännande Nations League 2024. För landslagen som redan är på världsnivå är det vardag att ha långa samlingar under sommaren.

– Spelar du Nations League och VM eller EM är man tillsammans över 100 dagar om året. Det är ingen stor överraskning. Det är verkligheten. Det är vad som krävs på den här nivån, säger förbundskaptenen Lauri Hakala.

"Inte vana"

Hur upplägget blir mellan Nations League-kvalet och EM-premiären mot Turkiet i Düsseldorf är ännu inte spikat, men de svenska landslagsspelarna håller som bäst på att anpassa sig till den nya verkligheten.

– Det blir en ganska stor omställning för oss. Vi är vana vid att ha ett break på sommaren. Men det är roligt att vi tre somrar i rad har haft mycket med landslaget, även om det är väldigt mycket mer i år, säger Isabelle Haak.

Lauri Hakala är inte orolig.

– Jag tror att de har börjat förstå vad det är som krävs och att vi faktiskt kan tävla mot de bästa. Jag vet inte om det är nästa år, om det är i Nations League eller om det är på OS någon gång. Men de kan spela mycket, mycket bättre än vad de gör nu. På något sätt är de fortfarande bara i början av resan, säger förbundskaptenen.

FRÅN FÖRSTASIDAN