Trodde inte på guld: Att lyckas är väldigt stort

Trodde inte på guld: Att lyckas är väldigt stort

Sebastian Samuelsson med beviset på att han är bäst i världen, VM-guldet i masstart.

Anders Wiklund/TT
Han har tvivlat och fått kritik under säsongen, men i skidskytte-VM:s sista lopp blev Sebastian Samuelsson världsmästare – för första gången individuellt.

– Det var inget jag trodde att jag skulle få säga i år. Att lyckas är väldigt stort, säger han.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sebastian Samuelsson vann masstarten i VM före Martin Ponsiluoma och den tidigare så omöjlige Johannes Thingnes Bø, som inledde VM med fem raka segrar och därefter tagit silver och brons.

– Jag har sagt hela säsongen att en dag kommer vi att slå honom och i dag var den dagen, säger Samuelsson.

Men att den dagen skulle komma i VM-masstarten och att det var just han själv, och landslagskompisen Martin Ponsiluoma, som skulle lyckas, det trodde han egentligen inte själv på ens på söndagsmorgonen.

"Fokuserad på mig själv"

– Och jag kan inte peka på något specifikt som gjorde att det gick i dag. Det är hårt arbete i många år som ligger bakom. Det är klart, man måste ha den perfekta dagen, men grunden är lagd långt tidigare, säger Samuelsson.

– I dag var jag bara väldigt fokuserad på mig själv. Jag märker att de andra skjuter mycket snabbare, men jag fokuserar bara på mitt. Sätter ett skott i taget.

– Jag vet att de (Ponsiluoma och Bø) är jättesnabba i spåret men också att de måste bli trötta någon gång. Och när jag inte tycker att jag behöver trycka allt jag har så tycker jag att jag om det blir spurtuppgörelse så borde jag ha krafter kvar och det hade jag ju.

Vände efter krissamtal

Han säger att han inte trodde på att kunna bli världsmästare i år med tanke på hur hans egen säsong varit och hur dominant Bø varit. Resultaten före jul blev inte som han önskade och sedan blev han sjuk. Det var först efter krissamtal med landslagstränaren Johannes Lukas i Pokljuka i januari som tron på att han skulle kunna lyckas kom tillbaka. Och lagom till VM prickade han formtoppen. Tog brons i jaktstart och brons i distans. Sedan brons i stafett och nu – guld i masstart, grenen han aldrig tidigare varit på pallen i.

– Jag visste att det skulle krävas väldigt mycket för att ta VM-guld. Att jag lyckas med det är väldigt stort för mig, säger han.

– Att få vinna och vara bäst en dag är nånting alldeles extra, är få förunnat och jag inser det och kan verkligen njuta av vetskapen att man får vara med om något extra. Och att vi tar en dubbel på herrsidan har väl aldrig hänt förr. Det är en historisk dag.

Fira med champagne

Eftersom det är sista dagen på VM kommer svenskarna att inte enbart fira medaljerna med tårta, utan också champagne.

– Det blir mycket annat också. För jag ska fira. Vi får se om jag går och lägger mig eller inte. Det enda jag vet är att jag ska sitta på bussen 06.00 i morgon bitti.

Om 1,5 vecka blir det omstart i världscupen.

– Klart jag kommer dit med nytt självförtroende. På ett sätt spelar resten av säsongen ingen roll, men när jag väl står på start i Nove Mesto vill jag vara med och fajtas. Jag har inte jättemycket i totalen att åka för men jag vill fortsätta att göra bra lopp. Inte minst i Östersund, det ska bli väldigt roligt.

Den 9–12 mars är det världscuptävlingar på hemmaplan innan det är dags för säsongsfinal i Lillehammer.

FRÅN FÖRSTASIDAN