Toppmatcher i helgen – här är fem snackisar

Toppmatcher i helgen – här är fem snackisar

Malmö FF och Isaac Kiese Thelin har fått en flygande start på allsvenskan. MFF har vunnit samtliga åtta matcher och anfallaren har gjort lika många mål. Arkivbild.

Andreas Hillergren/TT
Malmö FF har startat allsvenskan rekordstarkt, Stockholmsklubbarna krisar och Elfsborg smyger med i bakgrunden.
I helgen rullar herrallsvenskan vidare och här listas en rad snackisar inför den nionde omgången.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Rekordstark inledning – ingen garanti för SM-guld

Sedan allsvenskan utökades till 16 lag 2008 har ingen klubb inlett allsvenskan så bra som Malmö FF har gjort i år med 24 av 24 möjliga poäng.

MFF leder allsvenskan med fem poäng före Elfsborg, men det är inget rekordstort avstånd ner till tvåan efter åtta omgångar. Rekordet (sedan 2008) har IFK Norrköping från säsongen 2020 med en sjupoängsledning ner till ett koppel av lag. ”Peking” tog dock enbart 26 poäng på de återstående 22 matcherna och slutade sexa på 46 poäng.

Är det en guldgaranti att leda serien efter åtta omgångar? Nej. Åtta av de senaste 15 säsonger har mästarlaget inte varit i serieledning i det här skedet av serien. Exempelvis inledde både Hammarby 2018 och Helsingborg 2010 med 22 poäng på åtta omgångar, men inget av lagen tog SM-guld dessa år.

.

Stormatch i Skåne

Ska MFF redan nu hänga av regerande mästarlaget Häcken? På söndag möts lagen på stadion i Malmö och tabelltrean Häcken är sex poäng efter skåningarna inför mötet. Mycket talar för att mötet blir jämnt. Häcken vann båda matcherna i fjol (2–1), vilket var lagets första segrar mot MFF sedan säsongen 2017. De fyra föregående säsongerna har MFF vunnit tre matcher och hela fem matcher har slutat oavgjort (1–1 eller 2–2).

Häcken har inlett allsvenskan med sex segrar och två förluster (Halmstad och Kalmar). Man kommer stärkta av ett cupguld efter att vunnit finalen i Svenska cupen mot Mjällby på Strandvallen med 4–1 i onsdags. MFF har som bekant åtta raka segrar.

.

Elfsborg smyger med i skymundan

Tvåan Elfsborg har lite i skymundan tagit 19 poäng. Efter premiärförlusten mot Häcken (0–2) och oavgjort mot Varberg (0–0) har boråsarna tagit sex raka segrar. På dessa matcher har laget 20–5 i målskillnad.

Poängskörden hade under tio av de senaste 15 säsongerna inneburit serieledning efter åtta omgångar, men laget är nu fem poäng efter MFF. På måndag väntar tabellfyran IFK Norrköping (17 poäng) på bortaplan för Boråslaget. Norrköping har endast en förlust denna säsong – borta mot MFF (0–3). Övriga poängtapp har kommit mot Sirius (1–1) och IFK Göteborg (1–1).

.

Krisande Stockholmslag

Djurgården, Hammarby och AIK – samtliga Stockholmsklubbar ligger på den nedre halvan av tabellen. På den årliga upptaktsträffen tippades exempelvis Djurgården att vinna allsvenskan, men Järnkaminerna är tabellåtta på tio poäng. Hammarby har samma poängskörd (tippad fyra) medan AIK står på sex poäng (femma). Bäst i Stockholmsregionen är i stället Brommapojkarna, som tippades sist av "experterna". Nykomlingen BP ligger femma och har efter tre inledande förluster tagit 13 poäng på de senaste fem matcherna.

.

Skyttekungar drabbar samman

Mötet i Skåne handlar inte enbart om MFF mot Häcken – på söndag ställs även allsvenskans målfarligaste anfallare mot varandra. MFF:s Isaac Kiese Thelin och Häckens Bénie Traore står båda på åtta mål. Malmöanfallaren gjorde mål i fem raka matcher, men har fått lämna de tre senaste mållös. Traore svarade i sin tur för två mål när Häcken senast körde över Degerfors (6–1).

Bakom toppduon har Elfsborgs Jacob Ondrejka och Mileta Rajovic svarat för sex mål och Norrköpings Christoffer Nyman står noterad för fem fullträffar hittills.

Rättelse: I en tidigare version av texten angavs fel antal mål på Jacob Ondrejka i en av bildtexterna. Rätt ska vara att han har gjort sex mål.

FRÅN FÖRSTASIDAN