Tömmernes om att ersätta Joel: "Hade varit en ära"

Tömmernes om att ersätta Joel: "Hade varit en ära"

Henrik Tömmernes under Tre Kronors träning.

Fredrik Sandberg/TT
Han tog sista chansen och blev mästare i Schweiz och siktar på en gulddubbel i VM med Tre Kronor.
Sedan börjar ett nytt kapitel hemma där Henrik Tömmernes, 32, är en av kandidaterna till att ersätta Joel Lundqvist som lagkapten i Frölunda.
– Det är klart att det hade varit en ära, säger backstjärnan.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Efter sex säsonger i Genève-Servette fick Tömmernes det perfekta slutet när han tillsammans med Linus Omark, som flyttar hem till Luleå, blev mästare.

– Det var magiskt. Det var första guldet någonsin, så det var en härlig hysteri och lättnad för många i organisationen. Att få dela guldet med Linus som hade förlorat i match 7 året innan (med Luleå) var ett fantastiskt roligt slut, säger Henrik Tömmernes efter Tre Kronors träning och spricker upp i ett stort leende.

Han är lika exalterad över vad som väntar efter VM.

Att flytta hem till Frölunda, där han vann SM-guld 2016, är stort.

Stark kaptenskandidat

Speciellt som ett nytt kapitel ska skrivas.

– De har gjort lite förändringar, några som har försvunnit och några som de valt att inte förnya med. Det kommer att bli en ny grupp och det är kanske vad som krävs. Det är mycket snack om att Joel har lämnat, men nu gäller det att sätta någon ny form av standard och ledargrupp som ska göra på sitt sätt.

Henrik Tömmernes har varit lagkapten i sin schweiziska klubb de två senaste åren och i Tre Kronor både i VM och OS tidigare.

Så han är en naturlig kandidat.

– Vi har inte pratat något om det. Det är klart att vi har fört diskussioner, men ingenting om kaptensansvaret. De lät mig vara under slutspelet. Det är upp till dem och vi får ta andra diskussioner när man är på plats i Göteborg, säger Tömmernes som skrivit fyraårskontrakt med Frölunda.

"Svårt att bli jämförd"

Men givetvis skulle han tycka att det uppdraget vore häftigt.

– Det är klart att det vore en ära om de tror på mig på det sättet att få leda en ny version av Frölunda utan Joel som har varit där ända sedan jag kom dit som 18-åring. Det kommer alltid att vara svårt att bli jämförd med Joel för det går inte att fylla hans skor, säger Tömmernes som gjort sju säsonger i Göteborgsklubben.

Vägen till Göteborg går via Tammerfors och en guldjakt med Tre Kronor. Turneringen har börjat mycket lovande för landslaget med tre raka segrar, senast efter en straffrysare mot Finland.

– Det hade varit en fin avslutning på säsongen med dubbla guld. Det är långt dit, men vi har satt oss i en bra position, vi har hittat ett bra spel. Men det bästa av allt är att vi inte har klickat fullt ut i det offensiva så det finns mycket kvar att hämta, säger han.

Nästa uppgift är match mot nykomlingen Ungern, ett till stora delar okänt landslag.

– Det är klart att man inte vet så mycket. Men en av våra assisterande coacher i Genève är med här i ungerska laget, men han har inte avslöjat så mycket. Det gäller för oss att komma upp i vår standard och föra rytmen så vi sätter oss i en bra position, säger han.

FRÅN FÖRSTASIDAN