Sveriges guldvapen – defensiv i Fort Knox-klass

Sveriges guldvapen – defensiv i Fort Knox-klass

Sam Hallam möter svenska pressen dagen efter segern över Finland.

Fredrik Sandberg/TT
På bara några få VM-dagar har Tre Kronor byggt ett försvarsspel i Fort Knox-stil.
Förbundskapten Sam Hallam gillade inställningen i straffsegern över Finland.
– Jag hoppas mentaliteten i laget syns, säger han.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Efter de två inledande segrarna mot Tyskland och Österrike var måndagskvällens match mot regerande världs- och olympiamästaren Finland det första stora testet.

Straffsegern, 2–1, togs på ett imponerande sätt.

Inte minst defensivt där Tre Kronor såg ut som en kopia av Växjö både i år och under Hallam-tiden.

Det där lugna och säkra intrycket i egen zon när motståndaren skapar långa anfall, men inte hittar några luckor.

TT: Hade du väntat dig att ni skulle hitta dit så snabbt?

– Jag hade hoppats det, men just att orka hålla det lugnet och fokuset med det trycket det är från läktaren, och den typ av match det är i går, är viktigt.

– Det är det vi kommer att gå igenom om vi ska ta oss förbi en kvartsfinal och dit vi vill. Då kommer du att bli satt under tryck och då gäller det att orka och ha huvudet med dig, säger Hallam som redan från dag ett pratat om VM-guld som målsättning.

Fick ledig dag

Tre Kronors spelare var inte tillgängliga för intervjuer – och fick ledigt från isträning – dagen efter Finlandssegern, men Hallam träffade svensk press i Nokia Arena.

Om ett starkt försvarsspel vinner mästerskap så handlar det om offensiven när Sam Hallam pratar om vad som kan förbättras.

– Jag tycker att vi bitvis måste vara bättre sammankopplade i spelet med puck, jag tycker vi hamnar lite för långt ifrån varandra och får en fördröjning i vårt passningsspel. Ibland kan vi vara lite modigare och kliva upp i vår forecheck, men det finns ett jäkla ansvarstagande så det är en balansgång.

NHL-besked dröjer

När det gäller offensiven skulle en spelare som Torontostjärnan William Nylander kunna göra det svenska laget ännu spetsigare.

Men beskedet om Nylander och backen Timothy Liljegren kommer till VM dröjer.

Sverige har två utespelarplatser öppna i VM-truppen.

– Man får respektera att det finns en process att göra, det är inte bara att packa ned grejerna i trunken och dra i väg. Det finns exitmöten, läkarundersökningar och andra delar som ska göras, säger Hallam.

Sveriges nästa match är först på torsdag mot nykomlingen Ungern och gruppspelet slutförs nästa tisdag innan slutspelet börjar två dagar senare.

TT: Känner du någon stress över att det ska bli klart och du kan stänga truppen?

– Man känner ständigt en liten stress i sig, men man får fokusera på det man kan och som jag sagt tidigare tycker jag att laget vi har på plats har en bra chans att utmana om guldet. Så vi får se vad som händer, säger Hallam.

FRÅN FÖRSTASIDAN