sportsnackisar

Sverige ansöker om fotbolls-EM: ”Har stora ambitioner”

Sverige ansöker om fotbolls-EM: ”Har stora ambitioner”

FOTO: Jessica Gow/TT
I dag går den svenska ansökan om att få arrangera EM 2025 in till UEFA.
Sverige ansöker ihop med Danmark, Norge och Finland.
– Vi har alla stora ambitioner för den fortsatta utvecklingen av damfotbollen och EM 2025 skulle ge oss möjligheten att visa det, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

Färöarna och Island stödjer också förslaget, men kommer inte själva att arrangera några matcher.

Det är drygt tre månader kvar till det avgörs vilka som får det ärofyllda uppdraget. Den 25 januari 2023 beslutar Uefas exekutiva kommitté om vilka som tilldelas mästerskapet. Förutom de nordiska länderna har även Frankrike, Polen och Schweiz ansökt.

– Med mästerskapet vill vi utveckla supporterskapet kring damfotbollen ytterligare, som bland annat Sverige på ett fantastiskt sätt visade upp i somras, och tillsammans vill vi nordiska förbund arrangera det största och mest välbesökta Europamästerskapet på damsidan någonsin, säger Karl-Erik Nilsson till Svenska fotbollförbundets hemsida.

Måste byta ut konstgräset

Eftersom Uefa inte godkänner spel på konstgräs i officiella mästerskap skulle Tele2 arenas konstgräsmatta behöva bytas ut mot naturgräs om de nordiska länderna får lov att arrangera EM.

– Personligen skulle det självklart vara en stor dröm att få möjlighet att spela ett mästerskap på hemmaplan i Sverige, med en extra stor motivation att få tävla om att nå en final på Friends Arena i min hemstad Stockholm, säger landslagsbacken Magdalena Eriksson.

FOTO: Jessica Gow/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN