Svenskorna på jakt: "Vad som helst kan hända"

Svenskorna på jakt: "Vad som helst kan hända"

Maja Stark funderade på att fixa en flygbiljett från Houston. Sedan vände det.

Christer Höglund/TT
Både Maja Stark och Linnea Ström har varit på god väg att spela bort sina chanser, men har fått upp farten. Nu är de på jakt efter täten i Chevron Championship.
– Vad som helst kan hända, säger Stark.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Efter halva tävlingen på The Club at Carlton Woods i Texas står hoppet i fortsättningen till två svenskor.

Linnea Ström ligger på –2 (efter 69 slag på fredagen) och Maja Stark ett slag bakom (efter 70). Leder gör A Lim Kim, Sydkorea, på –8.

Stark fick en blytung start på andrarundan i årets första major. En bogey på första hålet följdes senare av en dubbelbogey efter vattenbesök på det sjätte.

I det läget var det inga positiva tankar i huvudet på 23-åringen från Abbekås, som såg ut att vara på väg mot en missad kvalgräns.

– Då kändes det väldigt mörkt. Jag sade till min caddie "ska vi kolla på flygresor till nästa tävling". "Nej, inte än", svarade han. Sedan gjorde jag tre birdies i rad och då var jag tillbaka med i matchen, säger Stark och skrattar.

Suverän eagle

Efter birdieregnet levererade Stark par på alla hål, förutom det näst sista. Där blev det en eagle av mästarklass.

– Jag hade en trätrea in och visste att jag var tvungen att slå den bra. Det var 207 meter rätt in i vinden. Den rullade upp perfekt och jag fick en tvåmetersputt för eagle.

I stället för att grubbla över flygbiljetter bort från Houston känner Stark nu att hon har fått lite vittring på täten. När hon kom till intervjuzonen efter andra rundan utstrålade hon ett helt annat självförtroende än efter förstavarvet.

Stark ligger bara delad 36:a, men med tanke på att ingen har sprungit iväg lever hoppet om att blanda sig i toppstriden. För att lyckas krävs två kanonrundor i helgen.

– Jag tycker ändå att jag fortfarande har chansen. Det är ju major och de kommer sätta banan svårt. Vad som helst kan hända och de som är i toppen kan falla. Det är lite mer nerver i majors, säger hon.

"Himla svårt"

Det skånska stjärnskottet, som redan har vunnit sex gånger på Europatouren, säger att det är "så himla svårt" på den nya majorbanan i Texas. Just därför imponerar det extra mycket att det andra svenska hoppet, Linnea Ström, lyckades gå andrarundan utan en enda bogey.

Helt tillfreds var hon ändå inte. Tre birdies kunde ha varit fler, med tanke på att ett helt gäng puttar slickade hålkanterna.

– Jag är nöjd men jag kände att jag hade ganska mycket mersmak där ute, säger göteborgskan.

TT: Var du i några problem över huvud taget?

– Inte riktigt, det var faktiskt en ganska stressfri runda. Vilket är väldigt skönt att ha en sån här dag, för man vet att man måste prestera för att klara "cutten" och gör man inte det får man inte två rundor till.

Hoppas på lång bana

26-åriga Ström fick golf att se enkelt ut med supertryggt och stabilt spel. Hon blev fyra på Hawaii förra veckan, efter att bara ha varit ett slag från särspel om segern. Och nu har hon hämtat sig efter första rundans mardrömsstart då hon var +4 redan efter tre hål.

– Jag tror att det blir en väldigt rolig helg. Jag hoppas nästan att det blir lite tuffare, att det blåser upp lite och att det förlänger banan igen. Jag förstår att de flyttade fram det i dag eftersom det var blött i fairway och inte så mycket rull (efter det nattliga ovädret), säger hon.

Fredagens spel blev framflyttat ett par timmar och Frida Kinhult hörde till gänget som får avsluta sina rundor tidigt på lördagsmorgonen. Hon ligger +3 och riskerar att missa "cutten". Att Pernilla Lindberg (+3) och Madelene Sagström (+6) har spelat klart är helt säkert.

FRÅN FÖRSTASIDAN