Svensken efter dödsolyckan: Vill hem till min familj

16 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Gino Mäder blev 26 år. Arkivbild.
Schweiziske proffscyklisten Gino Mäder har dött efter att kraschat ner i en ravin under ett etapplopp i Schweiz.
Sträckan där olyckan inträffade hade tidigare kritiserats av andra åkare för att vara för farlig.
"Idioti att hålla en sådan här målgång nedför", skriver Tobias Ludvigsson i ett sms.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mäder färdades i hög hastighet när han kraschade under torsdagens etapp. På sträckan där olyckan inträffade når cyklisterna ofta upp i hastigheter på över 100 kilometer i timmen.

"Det är med djupaste sorg som vi måste berätta att Gino Mäder har avlidit fredagen den 16 juni efter en väldigt allvarlig krasch under den femte etappen av Tour of Switzerland. Hela stallet är bedrövade av denna tragiska olycka och våra tankar och böner är med Ginos familj i denna oerhört tuffa tid", skriver stallet i ett uttalande på sin hemsida.

Mäder landade i en å efter kraschen och drabbades av hjärtstillestånd. Han återupplivades på plats med hjälp av hjärt- och lungräddning och fördes sedan till sjukhus med helikopter.

Där kunde dock läkarna inte rädda hans liv. Gino Mäder blev 26 år.

"Jag kände honom. Idioti att hålla en sådan här målgång nedför. Det är bättre att sätta målgången på toppen och inte riskera våra liv", skriver svenske cyklisten Tobias Ludvigsson som kör tävlingen i Schweiz.

Annons

"Vi får se vad som händer nu, men jag tror inte att någon är speciellt sugen på att tävla mer. Jag vill bara hem till min familj."

"Finns alltid risker"

Lucas Persson är svensk förbundskapten.

– Det är jättetragiskt. Det händer ofta att cyklister trillar men det går oftast bra. Nästan alla uppdrag vi har när vi är ute så blir det någon typ av skada, oftast skrubbsår, någon gång ett nyckelben – men oftast stannar det där. Det är väldigt, väldigt olyckligt när någon går bort.

TT: Hur är säkerheten för cyklisterna?

– När man väl tävlar är man i sådant "race-mode" så man tänker inte på hur farligt det kan bli om det skulle bli en framhjulspunka eller liknande utför i hög fart. Det är oftast bra säkerhet men det finns alltid risker.

Kritisk mot sträckan

Belgiske världsmästaren Remco Evenepoel kritiserar också arrangören:

"Det var inte ett bra beslut att låta oss avsluta på denna farliga nedstigning. Som åkare borde vi också tänka på riskerna i att cykla ner för ett berg", skrev han på Twitter.

Annons

Mäder sörjs av Bahrain-Victorious vd Milan Erzen.

"Vi är bedrövade över förlusten av vår exceptionella cyklist Gino Mäder. Hans talang, dedikation och entusiasm var en inspiration för oss alla. Han var inte enbart en extremt duktig cyklist utan även en fantastisk person. Vi kommer cykla vidare i hans ära och minnas honom i varje lopp."

Ska hedras

Britten Magnus Sheffield var också inblandad i olyckan. Han klarade sig dock undan med en hjärnskakning och blåmärken, meddelar touren.

I fredagens etapp av Tour of Switzerland kommer de cyklister som tävlar gemensamt cykla till målgången för att hedra Mäders död.

Annons